Belföld

Műholdas navigácós megállapodást köt az EU az Egyesült Államokkal

Az EU és az Egyesült Államok között létrejött a Galileo műholdas rádiónavigációs rendszerre vonatkozó megállapodás, amelyet szombaton írnak alá az Írországban tartandó EU-amerikai csúcson - jelentette be az Európai Bizottság energiapolitikai és közlekedési kérdésekért felelős tagja.

Loyola de Palacio tájékoztatása szerint a megállapodás szavatolja, hogy az Egyesült Államok által alkalmazott GPS (Global Positioning System) rendszer és a Galileo egymással kompatibilis és együttműködésre képes legyen.

A Galileo kiépítésében minden a menetrend szerint halad. Építik az első műholdakat, megvan a megállapodás a rendszer működtetéséért felelős közös vállalkozás irányítási szerkezetéről, és halad azoknak a cégeknek a kiválasztása is, amelyekkel megkötik majd az üzemeltetés koncessziójára vonatkozó szerződést – közölte Palacio.

Az üzemeltetési jog elnyeréséért folyó verseny első szakaszában a közös vállalkozás három konzorciumot választott ki. Az év elején véget ért előválogatás eredményeként az Eutelsat (Eutelsat, Hispasat, LogicaCMG és AENA), az Inavsat (Inmarsat Ventures, EADS Space és Thales), valamint a Vinci Concessions, az Alcatel Participations és a Finmeccanica társaságokból álló konzorcium maradt versenyben.

A biztos szerint még az év vége előtt meg kell hozni a döntést arról, hogy melyikük fogja megkapni a koncessziót.

Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás révén az európai és az amerikai rendszer nyílt szolgáltatásaiban kibocsátott jelek a műholdas rádiónavigáció de facto világszabványaivá válnak. Ez azt jelenti, hogy ezen a világméretekben nagyon jelentős piacon a felhasználók ugyanazokkal a vevőkészülékekkel foghatják majd bármelyik, vagy akár egyszerre mindkét rendszer jeleit – mondta Palacio.

A legtöbb gondot az amerikaiak úgynevezett “M” (katonai), illetve az európaiak kormányzati célokra használt PRS kódja okozta, mert ezeknek a szükséges biztonsági garanciák miatt sajátos jellemzőik vannak. Gondoskodni kellett arról, hogy ez a kétféle kód is kompatibilis legyen, illetve ne legyenek átfedések a hozzájuk használt frekvenciasávok között. Kezdetben úgy tűnt, ez nehézségekbe ütközik, végül azonban a rendszerek fejlesztésének köszönhetően ezt a problémát is sikerült megoldani – közölte a biztos.

Mindezeken túl Palacio szerint a megállapodás arra is lehetőséget nyújt, hogy a rendszereket az újonnan felmerülő technológiai követelményekhez és piaci igényekhez szükséges rugalmassággal működtethessék.

A két rendszer együttműködési képessége azzal is jár, hogy kétszeresére nő a műholdas navigációhoz használható műholdak száma: a GPS-t 25, a Galileót 27 műholddal fogják működtetni.

A Galileo az EU-tagországok eddigi legnagyobb szabású közös műszaki vállalkozása, amelynek eredeti fő célja az volt, hogy Európa a műholdas helyzetmeghatározásban és rádiónavigációban függetleníthesse magát a GPS-rendszertől. Ez utóbbi ingyenes ugyan, de a hadsereg ellenőrzése alatt áll. A Galileót alapvetően polgári alkalmazásokra szánják, szolgáltatásaiért pedig fizetni kell majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik