Belföld

Miért nincs Szlovákiának budapesti nagykövete?

Szeptemberben lesz két éve, hogy Szlovákiának nincs nagykövete Budapesten - a pozsonyi Pravda szerint azért, "mert érdemes, hiszen a szlovák választók ezt kellőképpen meghálálják".

A szlovák fővárosban megjelenő baloldali lap keddi számának két írása is foglalkozik a kérdéssel. A lap a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDK) köreiből úgy tudja, hogy a legesélyesebb jelölt Frantisek Devínsky, a párt parlamenti képviselője – aki azonban azt mondja, hogy őt ez ügyben hivatalosan nem keresték meg. Juraj Tomaga szlovák külügyi szóvivő szavai szerint a budapesti szlovák nagykövet személyének kérdése a lehető leggyorsabban, heteken belül megoldódik.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Bugár Béla kijelentette a Pravdának: “Nagyobb aktivitást várok a külügyminisztertől, Eduard Kukantól, utóvégre nem állunk hadban a Magyar Köztársasággal.”

Lubos Palata, a lap főszerkesztője külön kommentárt is szentel az ügynek. Vélelme szerint annak, hogy a budapesti nagyköveti poszt betöltetlen, három oka lehet. Az egyik a két ország “államközi kapcsolataiban fennállt válság volt”, de ma már nincs válság. “Kevésbé nacionalista, egyszersmind Szlovákia felé nagyobb hajlandóságot mutató kormányt a legjobb politikai fantáziával sem lehet elképzelni annál, mint amilyen a Medgyessy Péter vezette jelenlegi magyar kabinet” – fogalmaz Palata, aki a fennálló helyzet lehetséges okai közül a bősi kérdést is kizárja, mert – mint írja – hasonló ügyek minden államközi kapcsolatban előfordulnak.

“A második ok Eduard Kukan tehetetlensége, aki nem tudja teljes erejét a minisztérium irányításának szentelni” – írja. Úgy véli, Kukan külügyminiszter a májusban lezajlott államfőválasztás előtt már az elnöki palotában látta önmagát, és több erőt szentelt a kampánynak, mint a tárcájának. Megjegyzi: meghökkentő, hogy milyen simán ment ugyanebben az időszakban Szlovákia szinte egyidejű EU- és NATO-csatlakozása – “ezzel szemben érthető, hogy Kukannak nem maradt ideje Magyarországra”.

A főszerkesztő harmadik okként valamiféle “belpolitikai megrendelést” feltételez, mert vélelme szerint “a szlovák választók többségének szemében a Magyarországgal szemben kemény magatartást felmutató kormánypárt ezzel a saját tekintélyét javíthatja”.

Mikulás Dzurinda az efféle, szlovákiai és nem szlovákiai magyarok elleni keménykedést néhány alkalommal, kellő jutalom ellenében már sikeresen bemutatta. Így aztán egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy miért nincs Szlovákiának Magyarországon nagykövete. Azért mert érdemes, mert a választók meghálálják, ráadásul a külügyminisztérium még egy nagyköveti fizetést is megtakarít – fejezi be kommentárját a szlovák baloldali lap főszerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik