Belföld

EP-választás: kereszténydemokrata győzelem Hollandiában

A kormánykoalíció fő erejét adó kereszténydemokraták nyerték a csütörtöki európai parlamenti választást Hollandiában.

A nem hivatalos éjfél után ismertetett adatok szerint Jan Peter Balkenende miniszterelnök Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) 24,4 százalékot szerzett. Ezzel a párt az első helyen végzett ugyan, de eredménye 2,6 százalékkal rosszabb, mint öt évvel ezelőtt, az előző EP-választáson. A fő ellenzéki erő, a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) viszont jelentősen javítva öt évvel ezelőtti 20,1 százalékos teljesítményén, a szavazatok 23,6 százalékát nyerte el. Ezzel az eredménnyel a két nagy párt egyaránt 7-7 mandátumhoz jut az Európai Parlament leendő 27 fős holland csapatában.

A többi jelentősebb párt közül a liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) 13,2 százalékkal 4, a reformpárti – koalíciós tag – Demokraták 66 (D66) 4,2 százalékkal 1, a Szocialista Párt 7 százalékkal 2, a Zöld Baloldal 7,4 százalékkal 2, a Keresztény Unió-SGP 5,9 százalékkal 2, az Átlátható Európa párt 7,3 százalékkal ugyancsak 2 helyet szerzett.

A részvétel az öt évvel ezelőtti 29,9 százalékról 39,1 százalékra nőtt.

Nagy-Britannia mellett Hollandia volt az első az Európai Unió 25 tagországa között, ahol megtartották az EP-választásokat. Minden más országban azonban – beleértve Nagy-Britanniát is – csak a vasárnapi utolsó urnazárás után ismertetik az eredményeket. Az Európai Bizottság nem helyeselte, hogy a holland hatóságok már pénteken közzéteszik a nem hivatalos eredményeket, mert ez az EU brüsszeli végrehajtó szerve szerint befolyásolhatja a többi tagországban tartandó szavazás eredményét. Mivel a hollandok nem engedtek, a brüsszeli bizottság bejelentette: az Európai Bírósághoz fordul az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik