Belföld

Hamarabb épülhet meg az M9-es autópálya

Az autópálya-program több eleme, amely korábban a középtávú fejlesztések sorában volt, előbbre hozható - jelentette ki Kiss Péter csütörtökön Szombathelyen, sajtótájékoztatón.

“Az európai pénzek felhasználása új lehetőséget teremt számunkra, hogy korábban saját forrásból csak később megtervezhető fejlesztéseket már most, legfeljebb a 2007-től kezdődő új európai költségvetési időszakkal megtervezzük” – mondta. Ez egy autópálya építés esetében már egy belátható időszaknak mondható – tette hozzá.

Kiss Péter szerint az M9-es autópálya megvalósítására alternatív lehetőség is kínálkozik. Mivel az M6-os Érd és Dunaújváros közötti szakaszának építésénél egy új, az európai pénzügyi követelményeket is teljesítő koncessziós megoldást próbálnak ki, a kormány konkrét tapasztalatok birtokába jut arról, hogyan lehet lebonyolítani autópálya-programot külső tőke bevonásával.

“Ez a két ok az, amiért állíthatom, hogy néhány középtávon tervbe vett autópálya, így az M9-es is előbbre hozható, vagy az új típusú megoldással külföldi tőke bevonásával, vagy pedig európai kooperatív infrastrukturális programban megfinanszírozható” – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik