Belföld

Haladékot adtak Iraknak a G8-ak

A világ legfejlettebb országainak, a G8-nak Sea Island-en folyó csúcstalálkozóján szerdán megállapodás született a mintegy 120 milliárd dolláros iraki küladósság "jelentős részének" törlesztési halasztásáról.

Az iraki adósság mérsékléséről szóló hírt a francia delegáció közölte a francia hírügynökséggel, megjegyezve, hogy a párizsi kormány nem szeretett volna 50 százaléknál nagyobb adósságrész fizetési halasztásába beleegyezni, jóllehet az amerikai kormányzat 90 százalékra képzelte el a halasztást. A részvevő tagországok többsége szerint azonban kétharmados részre vonatkozik a megállapodás.

Franciaország és a G8-ak más tagjai aggódásukat fejezték ki a jelentős amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánynak a globális gazdaságra gyakorolt hatása kapcsán. Jacques Chirac azt mondta, hogy az amerikai deficitek következménye megmutatkozhat a devizapiacokon és a kamatokban. 

A G8-ak megállapodtak abban, hogy stabil olajellátásra szólítják fel az olajtermelő országokat, amelyek ezzel hozzájárulnának a globális gazdaság stabil növekedéséhez. A Kyodo japán hírügynökség japán illetékeseket idézve azt közölte, hogy a G8-ak szerint a kőolaj áremelkedése visszafogja a világgazdaság növekedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik