Belföld

Az ENSZ elfogadhatja az iraki határozattervezetet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hosszas huzavona után hétfőn egyetértésre jutott az iraki demokratikus állam megteremtését a nemzetközi jog keretébe foglaló határozattervezetről, amelyet várhatóan kedd este hivatalosan is elfogadnak.

John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet, aki július elsejétől országa iraki nagykövete lesz, hétfőn este kitűnő határozatnak nevezte a többször is módosított szöveget és hangoztatta, hogy “nagyon derűlátó”, bízik abban, hogy azt kedd délután (közép-európai idő szerint késő este), még a hét vezető ipari állam és Oroszország (G8) egyesült államokbeli csúcstalálkozójának a kezdete előtt. egyhangúlag megszavazzák.

A BT tagjai már korábban egyetértésre jutottak arról, hogy az amerikai vezetésű többnemzetiségű erő ENSZ-megbízatása automatikusan lejár, mihelyt beiktatják az új alkotmány alapján demokratikusan megválasztott iraki kormányt, amelyre 2005 végén, vagy legkésőbb 2006 elején kerül sor. A bagdadi kormány a határozat értelmében már előtte is bármikor kérheti a Biztonsági Tanácstól a többnemzetiségű erő mandátumának a visszavonását. Az iraki biztonsági erőket a bagdadi kormány irányítja. A határozatban a BT felhatalmazza az ideiglenes kormány kérésére az országban tartózkodó többnemzetiségű erőt, hogy minden szükséges intézkedést meghozzon a biztonság és stabilitás fenntartásához, a határozathoz csatolt két levélben foglaltakkal összhangban.

A BT felkéri az ENSZ tagállamait, a nemzetközi és regionális szervezeteket, hogy katonákkal segítsék a többnemzetiségű erő küldetését. A határozat támogatásáról biztosítja a 2004. június 30-án hivatalba lépő ideiglenes kormányt, üdvözli, hogy ezzel véget ér a megszállás, megszűnik az ideiglenes koalíciós hatóság, s Irak visszanyeri teljes szuverenitását. A BT támogatja a demokratikus átmenet menetrendjét, amely szerint 2004 végéig, de legkésőbb 2005. január 31-ig közvetlen, demokratikus úton megválasztják az átmeneti nemzetgyűlést, amely megalakítja Irak átmeneti kormányát és kidolgozza az ország állandó alkotmányát. Az alkotmányt 2005 októberében népszavazásra bocsátják, majd az új alaptörvény alapján 3 hónappal később megválasztják az új, demokratikus képviseleti kormányt, és a külföldi erők ezután elhagyják az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik