Belföld

Terror a gazdasági stabilitás ellen

Kedden rekord magasságba, 42,32 dollárra emelkedett a kőolaj hordónkénti ára. A történelmi csúcsot az iszlám szélsőségesek által Szaúd-Arábiában elkövetett robbantással magyarázzák a szakértők.

A New York Times szakértői úgy vélik, ismét új fejezetet nyílt a terrorizmusban, mivel az al-Kaida legfőbb célja már nem az, hogy emberéleteket oltson ki, hanem hogy a nyugat gazdaságát alapjaiban rengesse meg. Úgy tűnik, hogy a terrorszervezet az olajipari központok elleni támadásokkal jó úton halad e felé, hiszen ezek nyomán a kőolaj ára soha nem látott magasságokba emelkedett.

A legutóbbi robbantás során Szaúd-Arábiában mégsem az olajkutak, vagy a vezetékeket támadták, hanem a kiszolgáló egységeket, a hivatalokat és környező házakat legalább 25 ember halálát okozva. A hír nyomán az olaj Brent hordónkénti ára 2,5 dollárral 39,08 dollárra nőtt, Amerikában pedig újabb rekord született: 6 százalékos árnövekedés után a kőolaj ára kedden 42,32 dolláron zárt.





Lefelé indult

Szerda reggel, némi kiigazításban, és várakozva az amerikai stratégiai tartalék adataira, mérséklődött a kőolaj ára a szabadpiacon, miután kedden és szerda hajnalban új csúcsokat ért el a hétvégi szaúd-arábiai terrormerényletek okozta aggodalmak miatt.
A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként 42,03 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) jegyzésében, 30 centtel olcsóbb a keddi New York-i zárónál. Hajnalban 12 centtel drágább volt – új csúcson az olajfajta jegyzésének 1983. márciusi kezdete óta -, majd 18 centtel olcsóbb a keddi NYMEX-zárónál.

Még uralkodnak magukon

A szaúdi kormány rögtön a robbantások után igyekezett bebizonyítani, hogy mindent ellenőrzése alatt tart. Az intézkedések azonban nemhogy a piacot nem tudták megnyugtatni, de Colin Powel kijelentése azt jelzi, Amerikának kétségei vannak afelől, hogy a szaúdi kormány képes megbirkózni a helyzettel. Powel hangsúlyozta: a helyzet mielőbbi megoldását várja a szaúdi vezetéstől, hogy az energiapiacon helyreálljon a rend.

Mivel az arab ország biztonságának megteremtése még eltarthat egy darabig, az olajár csökkenését inkább az OPEC országok csütörtöki konferenciájától remélik. Valószínű ugyanis, hogy az olajtermelő államok szövetsége növelni fogja a nyugati gazdaságok számára kulcsfontosságú nyersanyag kitermelését, ellensúlyozva ezzel az egekbe szökött árakat.

Bizonytalan olajtermelők

Korántsem biztos még, hogy az OPEC ülésén egyhangú döntés születik. Az energiaügyekért felelős katari miniszter óvatosan nyilatkozott. Mint mondta, a legtöbben egyetértenek a termelés növelésével, de van még olyan, aki nem így oldaná meg az energiapiac problémáját. Hozzátette, az OPEC megtesz minden tőle telhetőt, hogy csillapítsa a válságot.

Kuvaiti kollégája úgy véli a termelést 2,5 millió hordóval kellene növelni, míg az Arab Emirátusok energiaügyi minisztere 2 millió hordót javasol.

A Reuters szakértői szerint az OPEC együttes kitermelési kvótáját 23,5 millió hordóról elképzelhető hogy 2,5 millióval megtoldva 26 millióra emelik majd. Elemzők szerint azonban inkább az a valószínű, hogy a jövő hónap elejétől napi egymillió hordóval nő a kitermelés.

Elégedett terroristák

A hét elején felerősödött terrorakciók célpontjai az olajtermelésben kulcsszerepet játszó külföldi szakértők és munkások. A Financial Times úgy tudja, hogy 35 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi brit olajipari szakember dolgozik a közel-keleten.

„A terroristák most bizonyára nagyon elégedettek” – véli Sarah Emerson, az amerikai Energiabiztonsági Kutatóintézet munkatársa. Magyarázatként hozzáfűzte: az amerikai és brit kormány a térség elhagyására szólítja fel állampolgárait, és pontosan ezt akarják elérni a helyi szélsőségesek.

Más szakértők úgy vélik, hogy a térség külföldiektől való megtisztításánál nagyra törőbb célokat dédelgetnek a terroristák. Szerintük az al-Kaida a világgazdaság egészét akarja megroppantani az olajkészletek támadásán keresztül. A hatalomátadás, a lassú konszolidáció irányába haladó Irak láttán az iszlám szélsőségesek egyre inkább Szaúd-Arábiára, illetve – az „olajért hitetlenek vérét” stratégiájukkal – a nemzetközi olajpiacok megzavarására összpontosítanak – vélik az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik