Belföld

Az olajárak hatására gyengülés várható New Yorkban

Várhatóan kissé gyengülnek a keddi nyitásban az amerikai részvények, mert a befektetőket újfent aggodalommal töltötte el az olaj világpiaci árának a hét végi szaúdi merényletek okozta emelkedése.

A vállalatok közül most a Viacom Inc. kerülhet az érdeklődés középpontjába: árfolyama az elektronikus kereskedésben süllyedt valamicskét, miután a CNBC arról adott hírt, hogy a cég második számú vezetője, Mel Karmazin lemond – véget vetve a társaság vezérigazgatójával, Sumner Redstone-nal éveken át tartó feszült viszonynak.

Az olajár annak a szaúdi olajipari munkások ellen végrehajtott terrortámadásnak a hatására nőtt a hét végén egy dollárral, amelynek elkövetésével az al-Kaida szélsőségeseit gyanúsítják. Bár a szaúdi vezetés sietett megnyugtatni a világot, az olajár múlt heti ereszkedése mégis egy csapásra semmivé lett.

A határidős indexek csökkentek, elmaradnak a számított értékektől is: mindez erősíti a negatív nyitás valószínűségét.

A makroadatok közül a beszerzési menedzserindex várható: az előzetes becslések szerint az áprilisi 62,4 pont után májusi értéke 62 pont lesz. Az építési kiadások előre jelzett növekedési üteme 0,4 százalék.

Valódi izgalom övezi a pénteki foglalkoztatási adatokat: azok segíthetik majd igazán az eligazodást az amerikai kamatemelés időzítését illetően,

A Wall Street hétfőn zárva tartott; pénteken a DJIA 0,16 százalékkal, az S&P 500 Index 0,05 százalékkal csökkent; a Nasdaq Composite Index ugyanakkor 0,11 százalékkal magasabbra kapaszkodott.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik