Belföld

Medgyessy szerint teljesíthető az idei deficit cél

Medgyessy Péter miniszterelnök kedvezőnek értékelte az ország költségvetésének helyzetét. Keddi sajtóértekezletén kifejtette, hogy a költségvetés hiányára kitűzött 4,6 százalékos - nemzeti termék arányos - deficit teljesíthető.

“Nem látok okot a beavatkozásra” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki az éves deficit cél megvalósításának realitását az első négy havi adatokra, illetve arra alapozta, hogy várhatóan a májusi költségvetési hiányra vonatkozó adat is kedvezőbb lesz valamennyire a vártnál.

Ezzel a miniszterelnök megerősítette Draskovics Tibor pénzügyminiszterelnök múlt héten tett megjegyzését arról, hogy a májusi költségvetési hiány a bevételek kedvezőbb alakulása folytán a vártnál kisebb lesz. Medgyessy azonban hozzátette: kormánya megteszi a szükséges intézkedéseket, ha az év hátralévő részében esetleg gondok merülnének fel a költségvetésben.

A májusi előzetes költségvetési adatokat a pénzügyminisztérium a jövő héten teszi közzé. A májusi adat mértékadó lesz abból a szempontból, hogy mekkora bevételek folytak be az importált cikkekre kivetett forgalmi adóból azután, hogy a május 1-jei uniós tagsággal megváltoztak az adózási szabályok.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a költségvetési hiány az idei évben a GDP 5,3 százalékát érheti el, hacsak a kormány nem csökkenti tovább az állami kiadásokat. Az elemzői becslésekben viszont 2004-re 4,9 százalékos költségvetési hiány szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik