Belföld

Génmanipulált, BSE-kórnak ellenálló tehén születik

Amerikai és japán tudósok bejelentették, hogy sikerült a BSE, azaz a kergemarhakórra immunis szarvasmarhát kitenyészteni - írja a BBC Online.

Jövő év elején várhatóan megszületik az a kergemarhakórra (BSE) immunis génállományú tehén, amit az amerikai biotechnológiai cégnek, a Hematechnek japán tudósokkal karöltve sikerült kitenyésztenie. Génjei közül eltávolították a prion elnevezésű proteint, ami a tudósok szerint a kórt okozza.


A születendő szarvasmarha gyógyszerek kikísérletezésében fog segíteni a tudománynak. Segítségével további betegségeket próbálnak meg gyógyítani, például hepatitisz C-t, tüdőgyulladást és reumát.


A kísérletben résztvevő japán Kirin vállalat szerint nem az élelmiszeriparnak szánják a kísérlet eredményeként megszülető egyedet, és a technológiát nem is adják tovább más vállalatoknak. Szakértők szerint hosszú az út az immunis állatok tömeges tenyésztéséig.

A kergemarhakór miatt több millió szarvasmarhát kellett kényszervágni az Egyesült Királyságban a ’90-es években. Az emberekre is veszélyes betegség Kreutzfeld-Jacob kór néven ismert, és eddig 139 esetben diagnosztizálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik