Belföld

Ökoturisztikai fejlesztések a Dráva-medencében

Turisták által még sohasem látogathatott tájak, természeti értékek megtekintésére nyílik lehetőség azon projekt révén, amely mintegy 1,2 milliárd forintból a Dráva-medence komplett ökoturisztikai fejlesztésére nyújt lehetőséget - közölte a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

A Baranya Megyei Önkormányzat június elején benyújtja a szükséges dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) “Turisztikai vonzerők fejlesztése” című pályázatára és kedvező döntés esetén 2005-ben már megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok – mondta el Kékes Ferenc.

Szavai szerint a kezdeményezésben Somogy és Baranya öt kistérsége – Csurgó, Nagyatád, Barcs, Sellye és Siklós – vesz részt, de a beruházások több mint 35 települést érintenek. Az NFT keretein belül 97,5 százalékban támogatható projekt során olyan fejlesztések valósulnának meg, melyek szerves összefüggésben vannak a természet védelmével.

A jelenlegi látogatóközpontok, kiszolgálóhelyiségek rekonstrukciójával, valamint újak építésével, szolgáltatások bevezetésével lehetővé válik a Dráva, mint természetes élőhely bemutatása, és a korábbi, szabályozatlan turizmus okozta károk csökkentése is – hangsúlyozta Kékes Ferenc.

A megyei közgyűlés elnöke kitért rá: a tervek között 600 kilométer hosszú turistaútvonal kialakítása, jelekkel való ellátása, parasztházak, kilátók, madármegfigyelők felújítása, szárazföldi és vízi élőhelyek bemutathatóvá tétele, a kirándulásokhoz kapcsolható kulturális programokhoz pedig színpadok építése szerepel.

Kékes Ferenc szavai szerint a Duna-Dráva Nemzeti Park szakmai irányítása mellett zajló projekt segíti majd a turistákat, hogy olyan zárt helyekre is eljuthassanak majd, melyek látogathatóságát pénz hiányában eddig nem sikerült megoldani. Kiemelte: a program jó lehetőséget kínál az elmaradottabb kistérségek fejlődéséhez is, hiszen a vendégforgalom várható növekedésével nélkülözhetetlen forrásokhoz juthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik