Belföld

Rumsfeld utasítása állhat az iraki kínzások mögött

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter döntése hatalmazta fel az Irakot megszálló amerikai katonákat a börtönbeli kínzásokra – állítja a The New Yorker. A lap szerint a kínzások mögött tudatos stratégia állhatott, a Pentagon azonban tagadja ezt.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter 2003-as titkos döntése hatalmazta fel az Irakot megszálló amerikai katonákat az iraki Abu Graib börtönben alkalmazott kínzásokra – állítja a The New Yorker című amerikai hetilap hétfőn megjelenő cikkében, amely a lap internetes oldalán már a hétvégén is olvasható.


Tudatos stratégia?


Seymour Hersch, a cikk írója hangsúlyozta: a kínzások nem egyes katonák bűnös hajlamaira vezethetők vissza, hanem a Pentagon vezetőjének szigorúan titkos programjára, amelynek eredeti célja az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat üldözése volt Afganisztánban, de tavaly kiterjesztették azt Irakra is. Aktív és nyugalmazott hírszerző tisztek megerősítették a lapnak, hogy ez a program “ösztönözte az iraki foglyok fizikai megtörését és szexuális megalázását, hogy több információt csikarjanak ki az egyre növekvő iraki felkelésről.”

A döntés kidolgozója Stephen Cambone, a hírszerzési ügyekben illetékes védelmi államtitkár volt, jóváhagyója pedig Donald Rumsfeld, valamint Richard Myers, az amerikai egyesített haderők vezérkari főnöke – állítja a lap. A The New Yorker szerint a döntést Condoleezza Rice amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is jóváhagyta, ráadásul tájékozatták róla George W. Bush elnököt is.

Laurence Di Rita, a Pentagon szóvivője közleményben “hibákkal és névtelen feltételezésekkel teli, összeesküvés-szagú hóbortos agyszüleménynek” nevezte a The New Yorker cikkét. “A védelmi minisztérium egyetlen vezetője sem hagyott jóvá olyan tervet, amelyből a közelmúltban fotókon és videókon látott túlkapások következtek volna” – áll a Pentagon közleményében. 

„Kubai módszer”

A The New Yorker ugyanakkor idézi Geoffrey Miller tábornokot, a Kubában található guantanámói amerikai bázis parancsnokát is, aki tavaly augusztusban tett javaslatot arra, hogy vegyék át az ő módszereiket az iraki börtönökben. Miller tábornokot időközben átvezényelték Irakba: az Abu Graib ügyében kitört botrány nyomán őt nevezték ki a világszerte hírhedtté vált börtön parancsnokának.

A brit The Observer ugyanakkor arról számolt be vasárnap, hogy a guantánamói börtöntábor foglyainak brutális kínzásáról készült videofelvételek tucatjait őrzik katalogizált sorrendben az amerikai hadsereg által működtetett börtöntáborban. A lap szerint az általa erről megszerzett értesülések jó eséllyel a fogolykínzási botránysorozat eddigi legsúlyosabb elemét képezik.

A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lapnak a táborból márciusban elengedett brit nemzetiségű őrizetesek egyike, Tarek Dergoul elmondta: a kubai börtöntáborban külön büntetőosztag működik, amely a legkisebb fegyelmi kihágásra azonnal támad. A foglyok elleni, általában öt büntetőosztagos által elkövetett hasonló támadásokat minden esetben videoszalagra rögzítette egy hatodik amerikai katona – mondta Dergoul a lapnak.

Leon Sumpter alezredes, a guantánamói amerikai katonai személyzet szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a büntetőosztagok fellépéseit filmre vették, hogy az elöljárók később “áttekinthessék” az akciókat. Mindegyik videót archiválták – mondta a szóvivő, de azt nem árulta el, hogy összesen hány ilyen felvétel létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik