Belföld

Veszélyben az Alkotmánybíróság működése

Ha a Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy az Országgyűlés várja meg az alkotmánybírók jelölésével, amíg a testületben egy harmadik hely is megüresedik, akkor a leghamarabb szeptember 23-án lehet új bírókat jelölni - mondta Szili Katalin szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kilenc fős taglétszám veszélyezteti az Alkotmánybíróság működőképességét – mondta az MTI-nek Holló András, a testület elnöke. Egy alkotmánybíró jelölésének elmaradásával már eddig is mulasztást követett el a Ház – közölte az Országgyűlés elnöke hozzátéve: a jogszabályok szerint leghamarabb a mandátum lejárta előtt három hónappal, legkésőbb azt követően két hónapon belül kell a parlamentnek alkotmánybírót jelölni.

Mivel Németh János megbízatása 2003. július 31-én szűnt meg, így az ő helyére már jelölni kellett volna alkotmánybírót – mondta a házelnök. Emlékeztetett arra: Czúcz Ottó európai bírói megbízatása miatt április 30-tól már nem tagja a testületnek, Strausz János pedig december 23-án tölti be 70. életévét, így az ő mandátuma is megszűnik az év végére. A házelnök közlése szerint a frakciók Németh János mandátumának megszűnésekor megállapodást kötöttek arról, hogy megvárják még egy hely megüresedését, hiszen két tagot könnyebben választhat az Országgyűlés.

Mint mondta, az idén négy egyeztetést tartottak a frakciók képviselői, amelyek azonban nem vezettek eredményre. A Fidesz megbízottja ugyanis a legutóbbi egyeztetésen közölte, hogy nem kívánnak a jelölésben még részt venni, és azt javasolta: várják meg Strausz János mandátumának lejártát, és három jelöltről döntsenek.

“Nagyon sajnálom, hogy nem érzik át a legnagyobb ellenzéki párt képviselőcsoportjában annak a felelősségét, ami a parlamentet terheli ebben a kérdésben” – jelentette ki a házelnök. Közlése szerint Holló András is levélben fordult hozzá, amelyben az Alkotmánybíróság elnöke azt kérte, hogy a testület működőképességének a megőrzése érdekében, az egyeztetés vezetőjeként tegyen lépéseket a két hiányzó bíró megválasztására.

A kilenc fős taglétszám veszélyezteti az Alkotmánybíróság működőképességét – mondta az MTI-nek Holló András, a testület elnöke hangsúlyozva: a működőképes Alkotmánybíróságért az Országgyűlés a felelős. Holló András úgy fogalmazott: “A vitába nem kapcsolódom be, csak a tényeket rögzítem: mivel kilenc alkotmánybíróval dolgozunk, ez egy veszélyeztetett állapot”. Hozzáfűzte: mint közismert, az Alkotmánybíróság nyolc taggal határozatképes, így ha a taglétszám “ennyire határesetté válik”, az bármikor veszélyeztetheti a működőképességet.

“Az, hogy szeptemberig kibírjuk, hogy így dolgozzunk, az nyilvánvalóan egy megoldás” – mondta. Ugyanakkor rámutatott: tapasztalatai szerint az alkotmánybírák jelölése és választásakor az “egyensúly-választás”, vagyis amikor két tagról kell megállapodni, könnyebben kialakul a konszenzus, mint a páratlan szám esetén. “A jelölőbizottság számára mértékadó szempont kell hogy legyen, hogy a működőképes Alkotmánybíróságért a parlament a felelős, mi pedig a színvonalas alkotmánybíráskodásért vagyunk felelősek: tehát mindenki a saját felelősségtudatával kezelje ezt a problémát” – mondta Holló András.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik