Belföld

Nyugdíjat kaphatnak az Európai Parlament képviselői

Az Európai Parlament (EP) lehetőséget ad a képviselőknek arra, hogy egy "működési nyugdíjalapba" fizessenek.

Azok, akik élnek ezzel a lehetőséggel, havi 940 eurót kell hogy befizessenek, amelyhez az uniós költségvetés ennek még kétszeresét, 1880 eurót tesz hozzá. Ezzel a képviselők 60. évük után nyugdíjjogosulttá válnak az EU-nál: 20 évnyi, vagyis négy parlamenti időszaki befizetéssel a legmagasabb nyugdíj egy uniós bíró fizetésének 28 százalékát, havi 5070 eurót érhet el. Egyes kivételes esetekben már az 50. életévtől is folyósíthatnak nyugdíjat az erre jogosult képviselőnek.

A nyugdíj-jogosultsághoz egy-egy képviselőnek legalább három éven keresztül kell nyugdíjjárulékot fizetnie. Egy-egy befizetési év az európai bírói fizetés 1,4 százalékának megfelelő nyugdíjösszegre jogosít. A bírói fizetés idén januártól meghaladja a 18000 eurót.

Megfigyelők azonban rámutatnak, hogy a “működési nyugdíj” eltűnhetne, vagy alapjaiban módosulhatna, ha életbe lépne az új alapszabály, amely csak a 63. évtől ismerné el a nyugdíjjogosultságot. A módosítást januárban több tagország elutasította, mert az abban foglaltak szerint a képviselői fizetés az uniós bírói fizetésnek csupán fele lehetne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik