Belföld

Szadista katonák Irakban – igaz vagy hamis?

Medgöbbentő fényképek jelentek meg a The New Yorker című amerkai lapban. A képeken látható, ahogy az USA katonái megkínozzák és megalázzák a foglyul ejtett rabokat. A Daily Mirror szintén hasonló képeket közöl, ezen azonban brit katonák is láthatók - olvasható a nemzetközi vihart kavart ügy előzményeiről szóló beszámoló a Népszabadságban.

A képek és a riport szerint az iraki rabokat szexuálisan zaklatták a megszálló erők katonái. Meztelenre vetkőztették őket és arra kényszerítették, hogy feküdjenek egymásra, illetve maszturbáljanak. A lap által megszólaltatott szakértő szerint a muszlim világban a nyilvános meztelenség, a homoszexualitás vallási bűn, így a megaláztatás különösen hathatós volt.

A börtön épülete korábban Szaddám Huszein rettegett intézménye volt, most pedig a megszálló erők használják és többek között olyanokat tartanak itt fogva, akiket a koalíciós csapatokkal szembeni felkelés szervezésével vádolnak.

Mindez a New Yorker szerint az amerikai titkosszolgálatok tudtával, sőt kérésére zajlott így, és meglehetősen elégedettek voltak a kínzások során nyert információkkal.

Fotó a britekről

A brit Daily Mirror első oldalán közölt kép azt ábrázolja, amint egy brit katona éppen levizeli a fején csuklyával letakart, láthatóan vérző iraki foglyot.

A bulvárlap értesülése szerint az őrizetest előzőleg nyolcórás tortúrának vetették alá, miközben állkapcsát és fogait puskatussal összetörték. Az iraki foglyot többször kivégzéssel is fenyegették a kínvallatás során – írta a szombati Daily Mirror.

Sir Michael Jackson tábornok, a brit vezérkar főnöke még szombat hajnalban azonnali vizsgálatot rendelt el. Nyilatkozatában kijelentette: az eset – ha az újság által közöltek bizonyítást nyernek – nemcsak egyértelműen törvénysértő, de ellentmond a brit hadseregben honos viselkedési szabályoknak is. Sir Michael szerint a vétkesek – ha cselekményük bebizonyosodik – nem méltók „a királynő egyenruhájának viselésére, mert beszennyezték a hadsereg jó hírnevét”.

Igaz vagy hamis?

A lapban megjelent fényképekkel kapcsoltatban azonban komoly kétségek merültek fel. A BBC szombat éjjel ugyanis közölte, hogy katonapolitikai tudósítójának az ügyben érintett ezredhez, a Queen´s Lancashire Regimenthez “közel álló források” azt mondták: számos közvetlen és közvetett jel teszi gyakorlatilag kizárttá a fotók valódiságát.

A név nélkül idézett források szerint például az egyik képen látható fegyver, egy SA80 mk 1-es típusú géppisztoly – amelyet egy katona az állítólagos iraki őrizetes halántékához tart – nem is volt az Irakba vezényelt brit erők hadfelszerelésének része. A brit katonák emellett nem olyan sisakot viseltek, amilyen az egyik fotón látszik, és azt a Bedford típusú teherautót sem használták az iraki hadszíntéren, amelynek egyes részletei mindegyik fotó hátterében jól láthatók – hangzott a katonai forrásokat idéző tudósításban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik