Belföld

Hasznot hoz a német gazdáknak az EU-bővítés

A német mezőgazdasági termelők középtávon profitálni fognak az Európai Unió keleti bővítéséből - állítja a német parasztszövetség. Az új tagországokban várható gazdasági növekedés, és a jövedelmek gyors emelkedése révén bővülni fog a kereslet a Németországból származó mezőgazdasági termékek iránt - mondta Gerd Sonnleitner, a szövetség elnöke.

Rövidtávon azonban várható némi átrendeződés az agrárpiacon, mivel a kelet-európai országok a csatlakozás előtt visszatartották termékeiket, hogy azokat a május 1-je után piacra dobhassák. Ezt a nagy élelmiszerláncok Sonnleitner szerint arra fogják kihasználni,hogy még jobban lejjebb nyomják a felvásárlási árakat.

A keleti bővítés után a növekedést elsősorban a csúcsminőségű tejipari termékeknél várja Sonnleitner, aki szerint a német mezőgazdasági termelőknek nincs miért tartaniuk az újonnan csatlakozott országoktól. Utalt arra, hogy például a bajor agrárkivitelnek már eddig is 10 százaléka jutott az új tagországokba. Szerinte a tejtermékek értékesítése körüli problémák gyökere nem a keleti bővítésben rejlik, hanem az EU agrárpolitikájában, és a németországi élelmiszerláncok rendkívüli hatalmában.

Sonnleiter szerint a bővítés kulcskérdése az élelmiszeriparban a minőségellenörzés lesz, a lengyel, magyar, vagy a szlovák élelmiszeripari termékekre ugyanolyan szigorú előírások vonatkoznak, mint a német termékekre. Kihívást jelentenek viszont az új tagországok mezőgazdasági termékei az alacsonyabb előállítási költségek miatt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik