Belföld

Szombattól személyivel utazhatunk Spanyolországig

Ha euróval még nem is fizethetünk szombattól Magyarországon, sokminden mégis egycsapásr megváltozik a hétköznapi élet területén is - derül ki a Népszabadság cikkéből.

Az uniós csatlakozás azonnal érzékelhető változásokat is hoz a mindennapi életben. Május 1-jétől például az Európai Gazdasági Térségen belül, tehát a közösség 25 tagállamába, illetve Izlandra, Liechtensteinbe és Norvégiába útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal utazhatunk.

A 14 éven aluli, személyivel még nem rendelkező gyerekekre ez nem vonatkozik. Ók továbbra is csak érvényes úti okmány birtokában léphetik át a határt. Magyarország – és a most csatlakozó többi kilenc állam – a schengeni térségnek egyelőre még nem teljes jogú tagja, így az ellenőrzés az unió belső határain még megmarad, viszont Ausztriától Portugáliáig, illetve Svédországtól Olaszországig megállás nélkül autózhatunk végig a kontinensen.

Mostantól vámellenőrzés sincs a szlovén, az osztrák és a szlovák határon, az EU ugyanis egyben vámunió – ezért a vámosok levonulnak a belső határokról -, amelynek kettős hatása van az utasforgalomban: nem igényelhetjük vissza a forgalmi adót, ettől kezdve a Mehrwertsteuer az osztrák államé, cserében viszont rejtegetni sem kell az unióban vásárolt árukat, mert értékhatártól függetlenül bármit vámmentesen behozhatunk. S a magyar vevőknek kifejezetten kedvező, hogy az eladó saját országa szerinti áfa-kulccsal értékesíti az árut, hiszen a 25 százalékos magyar áfa a legmagasabbak közé tartozik; Ausztriában 20, Németországban 16 százalékos a legnagyobb kulcs, tehát az adón is spórolhatunk. Különösen egyes tartós fogyasztási cikkek esetében járhatunk jobban külföldön – ilyen a hifi, a fotótechnika -, de e körbe tartoznak bizonyos ruházati cikkek is.


Másoknak nehezebb


Az Európai Parlament által megszavazott jogszabály értelmében kötelező minden tagállam határőrei számára, hogy a nem európai uniós utasok útlevelébe belépéskor és kilépéskor egyaránt pecsétet üssenek. (Az eddigi gyakorlat szerint a pecsételési kötelezettséget igen lazán vették a hatóságok.) Ezzel az intézkedéssel az illegális bevándorlók elleni harcot erősítik. A hatóságoknak azt is figyelniük kell, hogy a kiutazó mennyi ideig tartózkodott az unió területén. A szabályozást még a miniszteri tanácsnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik