Belföld

Két százalék volt az éves euróövezeti infláció áprilisban

Az euróövezetben áprilisban átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly áprilisban - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. A végleges adatot május közepén közlik.

Az euróövezetben márciusban 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció, februárban 1,6 százalékos, vagyis korábban igazolódni látszot az Európai Központi Bank (EKB) őszi előrejelzése arra, hogy a tizenkét havi infláció az idén 2 százalék alatt marad az euróövezetben – az áprilisi becslés ezt most kissé megzavarta.

Januárban 1,9 százalékos, decemberben 2,0 százalékos, novemberben 2,2 százalékos, októberben 2,0 százalékos, szeptemberben 2,2 százalékos, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9-1,9 százalékos, májusban 1,8 százalékos, tavaly áprilisban 2,1 százalékos, tavaly márciusban és tavaly februárban 2,4-2,4 százalékos, tavaly januárban 2,1 százalékos, 2002. decemberben 2,3 százalékos volt a tizenkét havi átlagos fogyasztóiár-emelkedés az euróövezetben.

Az áprilisi eredmény azonos az EKB tizenkét hónapra 2,0 százalékos célszámával, és távolítja a lehetőséget, hogy a bank csökkentse az eddig is rekordalacsony irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, amely jelenleg 2,0 százalékos. Az EKB a legutóbbi, április eleji kamatértekezletén ismét tartózkodott bármiféle kamatmozdulattól. Az egyenetlen fellendülés és a rossz hangulatmutatók miatt erős a meggyőződés a piacon, hogy az EKB kénytelen lesz csökkentéssel segíteni, habár a bank vezetői minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy a kamatpolitika már semmit sem tehet a fellendítésért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik