Belföld

Forgalomkorlátozások a csatlakozási ünnepségek alatt

A csatlakozási ünnepségek Budapesten okozhatják a legnagyobb közlekedési káoszt. "Csak" a hidakat, a fontosabb köztereket, a rakpartokat és a nagyobb sugárutakat érdemes elkerülni.

A ma kezdődő csatlakozási ünnepségek miatt hétfő hajnalig városszerte jelentős útlezárásokra kell számítani. Emiatt a BKV járatai sem a megszokott útvonalakon közlekednek, a MÁV mentesítő járatokkal igyekszik kisegíteni a rendezvényekre ideutazó vidéki lakosokat. A részletes programokról olvassa el Itt van Európa – és itt is marad! című összeállításunkat.

Nehéz elképzelni, hogy egy olyan városban, ahol néhány csepp eső vagy egy kisebb útszűkület is hatalmas dugókat képes előidézni, mit okoz a háromnapos ünnepségsorozat. Aki teheti, gyalog vagy biciklivel közlekedjen.

Mentesítő vonatok 

Május elsején a budapesti rendezvényekről hazatérők könnyebb eljutása érdekében a MÁV mentesítő vonatot indít: a Nyugati pályaudvarról Cegléden át Szolnokra 22 óra 15 perckor, Szobra 22 óra 20-kor és 22 óra 55 perckor, Ceglédre 23 óra 25 perckor, a Déli pályaudvarról Komáromon át Győrbe 23 óra 05 perckor, a Keleti pályaudvarról Hatvanba 23 óra 05 perckor, Újszászon át Szolnokra 23 óra 15 perckor, valamint Tatabányáról Oroszlányba május 2-án 0 óra 15 perckor. 

Lezárások

A Budapesti Rendőrfőkapitányság közleménye szerint lezárják a forgalom elől :

– pénteken 6.00 órától az Andrássy út szervízútját a Dózsa György út és a Rippl-Rónai utca között vasárnap 4.30 óráig,

– pénteken 9.00-10.00 óráig és szombaton 8.00-10.00 óráig a Kossuth Lajos teret és környékét,

– pénteken 22.00 órától a Budai alsó rakpartot végig, a Pesti alsó rakpartot a Lánchídtól északra hétfőn hajnalig,

– pénteken 23.30 órától a Lánchidat és a Szabadság hidat hétfőn hajnalig, valamint ugyancsak

– pénteken 23.30 órától 40 percre lezárják tűzijáték miatt a József Attila utcát az Október 6. utca és a Bajcsy Zsilinszky út között, valamint az Andrássy utat az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, illetve az Alagutat vasárnap hajnalig,

– szombaton 17.00 órától a Clark Ádám teret szintén vasárnap hajnalig.

A Hősök terén a Műcsarnok előtti útszakaszt már csütörtökön lezárták, és a forgalmat átterelték a Szépművészeti Múzeum előtti útpályára pénteken 14.00 óráig. (Ez után szombaton hajnalig a teljes Hősök terét és környékét is lezárják.)

A Lánchíd utca és a Gróza Péter rakpart parkolóiban csütörtök 20.00 órától, valamint éjféltől a Felvonulási tér újabb szakaszán és az Andrássy út szervizútján tilos a megállás.

Ünnepélyes MÁV-akciók 

Május 1-jén és 2-án az Európai Unióhoz való csatlakozásunk alkalmából “Európa határok nélkül” akció keretében a közvetlen összeköttetést biztosító, határt átlépő helyi vonatokon – amelyeknek indulási és célállomása az EURegio forgalom állomásai valamelyikén kezdődik, illetve végződik – a MÁV, a GySEV és az Osztrák Vasutak (ÖBB) díjmentes menetjegy nélküli utazást kínál a szomszédos Ausztriába vasúton utazóknak.
Magyarországról Ausztriába a következő vasútvonalakon, a kishatárforgalom övezetében utazhatnak ingyenesen az utasok: Győr-Bécs-Győr, Szombathely-Graz-Szombathely, Győr-Wiener Neustadt és vissza, Szombathely-Wiener Neustadt és vissza, Fertőszentmiklós-Wien Südbanhof és vissza, valamint Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Südbanhof és vissza útvonalon. A határt átlépő utazáshoz ebben az esetben vasúti jegy nem szükséges. A díjmentes utazás nem érvényes viszont az IC, EC és EN jelölésű nemzetközi vonatokon. 

Tömegközlekedés

Csepelen a Tanácsház utcát szintén csütörtök 20.00 órától hétfőn 6.00 óráig zárták le, ezért a 38/A, 138-as, 79-es autóbuszok terelőúton járnak.

Éjszaka az Erzsébet hidat lezárták csütörtökön és lezárják hétfőn is 23.30 – 4.30 óráig, így ez idő alatt az éjszakai 78-as autóbuszok a Döbrentei tér felé a Lánchídon, az Örs vezér tere felé, pedig a Szabadság hídon át közlekednek.

A Vásárvárosban (a Hagyomány és Hozomány elnevezésű ) rendezvény miatt szombattól kedd estig az EXPO-busz sűrűbben jár.

Budaörsön a Szabadság utat a Károly király út és Petőfi Sándor utca között szombaton 0.00 vasárnap 0.00 óráig lezárják, emiatt a 40-es, a 88-as autóbuszok mindkét irányban terelő úton közlekednek.

Budán a Városmajor utcát a „Városmajori Vigasságok” miatt lezárják a Csaba utca és a Szamos utca között vasárnap 10.00 -21.00 óráig, az itt közlekedő buszok terelőúton járnak.

A Hősök terei lezárások miatt pénteken 14.00 órától a 75-79-es trolibuszok a Jászai Mari tér és a Stadionok között közlekednek és a 79-es pótló-buszok a Garay utca és a Hungária körút között viszik az utasokat, a 20gyors és a 30-as autóbuszok terelőúton, a 4-es autóbuszok a Gyöngyösi út és a Mexikói út között járnak, a kisföldalatti szombaton éjszaka 1.30 óráig közlekedik.

A Szabadság híd lezárása alatt a 19-es és a 49-es villamosok a Batthyány térre mennek, ugyanakkor 47-49-es jelzésű pótló-buszok járnak a Deák Ferenc tér és a Fővám tér között.

A Lánchíd lezárása alatt a 16-os és a 105-ös autóbuszok az Erzsébet hídon át kerülnek. A Clark Ádám tér lezárása miatt a 16-os buszok az Erzsébet tér és a Várfok utca között járnak, a 86-os autóbuszok a Bogdáni úttól csak a Batthyány térig.

A Kossuth Lajos tér és környékének lezárása miatt szombaton 8.30-10.30 óráig a 70-es, 78-as trolibuszok csak a Kozma Ferenc utcáig mennek el és a 2-es villamosok csak a Garibaldi utcáig járnak. 




Ajánlott videó

Olvasói sztorik