Belföld

150 főt bocsát el a fűzfői Nitrokémia

Ma leállítják a termelést az állami tulajdonban lévő balatonfűzfői Nitrokémia Rt. évek óta veszteségesen termelő nitrocellulóz-üzemében – olvasható a Népszabadságban Bakonyi Árpád vezérigazgató bejelentése.

Bakonyi Árpád hozzátette: mintegy százötven ember veszíti el a munkáját, száz főt viszont a cég tovább foglalkoztat. Az állás nélkül maradók 25 százaléka nyugdíjba megy, a többieket május 20. és november 1. között végkielégítéssel elbocsátják. A vezérigazgató hozzáfűzte: a nitrocellulóz-részleg mellett a társaság lőporüzeme is veszteséges volt. A két egység együttesen évente mintegy négyszázmillió forint ráfizetéssel működött. Idén mindkét üzemet megpróbálta privatizálni az ÁPV Rt., ám csak a lőporgyártást tudta eladni – a Milrus Service magyar–orosz vegyes vállalatnak.

Bakonyi Árpád közölte: a nitrocellulóz-üzem berendezéseit a leállítás után is működőképes állapotban tartják, hátha sikerül bérbe adni azokat. Ha őszig nem jelentkezik senki, akkor az üzemet lebontják. A cégnél maradó dolgozók üzemeltetik a fűzfői medence ipari szennyvizét kezelő víztisztító művet, valamint környezetvédelmi szolgáltatásokat végeznek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik