Belföld

Parmalat: 129 dolgozót bocsátanak el

Június 5-vel 129 dolgozóját bocsátja el a felszámolás alatt álló Parmalat Hungária Rt. - jelentette be csütörtökön, munkásgyűlésen a cég felszámolásának irányítója.

Somogyi Ferenc a munkásgyűlést követően az MTI-nek elmondta: a jelenlegi munkahelyek 30 százalékát érintő leépítést követően 299 -re csökken a vállalat létszáma. Az elbocsátásra kerülő munkavállalók május 5-én kapják meg a munkaviszonyuk megszüntetéséről szóló értesítést, egy hónap múlva pedig a felmondást. A leépítést a foglalkoztatási törvény és a Munka Törvénykönyv előírásait és a határidőket betartva hajtják végre – tette hozzá a felszámoló biztos. A felmondással kapcsolatos költségeket a cég bankhitelből finanszírozza – tájékoztatott Somogyi Ferenc.

Mint elmondta, a vállalati mérleg és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok átadását követően közös megegyezéssel megszűnik Cristiano Villani-nak, a cég korábbi elnök-vezérigazgatójának, továbbá a volt kereskedelmi, és gazdasági igazgató a munkaviszonya. A Parmalat Hungária Rt. új vezérigazgatójává Fónay Lászlót nevezte ki a felszámolóbiztos. Vele a Mizo Rt. felszámolásánál is együtt dolgozott.

Május elsejétől – egy újabb beszállítóval kötött megállapodás eredményeként – napi 27 ezer literrel nő a naponta feldolgozott tej mennyisége a székesfehérvári üzemben. A cél az, hogy már a jövő hónapban napi 130- 140 ezer liter tejet dolgozzon fel a gyár – közölte Somogyi. A felszámoló biztos hozzátette: a vállalat folyamatosan nyeri vissza a termelés csökkenése miatt korábban elvesztett piaci pozícióit, ami a szállítások növekedésének, illetve a Parmalat minőség megőrzésének az eredménye.

A cég a jövőben is a Parmalat márkanévvel akar jelen lenni a piacon. A márkanév használatával kapcsolatos kérdésekről a jövő héten tárgyalnak az olasz tulajdonosokkal – mondta Somogyi Ferenc.

A felszámoló biztos korábban úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy ha a márkanév használatáról nem sikerül megállapodni, jogi útra tereli az ügyet, mivel a Parmalat márka magyarországi bevezetését annak idején a Parmalat Hungária Rt. finanszírozta. Somogyi Ferenc szerint az idei év “a mélyrepülés megállításának és a lassú visszakapaszkodásnak az esztendeje, 2005 a cég eladósorba hozásának, 2006 pedig a meghirdetés és az értékesítés ideje lesz” a Parmalat Hungária Rt.-nél.

A felszámolóbiztos biztos abban, hogy a tejüzem folyamatos működtetésével és a vállalkozás reorganizációjával, hatékony vállalati szervezet kialakításával, két év alatt versenyképessé és a befektetők számára is vonzóvá lehet tenni a céget.

A Parmalat Hungária Rt. felszámolását március 23.-án rendelte el a Fejér Megyei Bíróság a Tejtermék Tanács kérelmére. A cég ellen egyébként összesen hét hitelező nyújtott be felszámolási kérelmet. Az MTI úgy tudja, hogy a Parmalat Hungária Rt. még nem auditált mérlege szerint mintegy 2 milliárd forint veszteséggel zárta a múlt évet, adósságállománya pedig várhatóan eléri a 7 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.