Belföld

Húsz százalékos osztalékról és a Konzumbank fúzióról döntött az MKB

A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. április 28-án megtartotta éves rendes Közgyűlését.

A Bank Közgyűlés által jóváhagyott MSZSZ szerinti nem konszolidált mérlegfőösszege 2003-ban 18,4 százalékkal 1141 milliárd forintra nőtt. A dinamikus üzleti növekedés következtében 2003. év során az MKB a Bank történetében rekordot jelentő 15 607 millió forint adózás előtti eredményt ért el, amely 35,9 százalékkal múlta felül a 2002. évben realizált 11 480 millió forintos eredményt.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a tárgyidőszakban elért 13 017 millió forintos adózás utáni eredmény alapján (2002: 9971 millió forint) az MKB Igazgatósága az „A” típusú részvényekre 20 százalékos osztalék kifizetését javasolta (2304 millió forint), melyet a Közgyűlés jóváhagyott. Az osztalékpolitika tehát továbbra is támogatja az MKB üzleti bővülését a számottevő belső tőkeakkumuláció révén. A Bank mérleg szerinti eredményt (9411 millió forint) is tartalmazó saját tőkéjének értéke így 2003 végére 13,3 százalékkal 91,2 milliárd forintra nőtt.

A Bank MSZSZ szerinti konszolidált mérlegfőösszege 1241 milliárd forintra növekedett a tavalyi évben, melynek organikus bővüléséhez az újonnan megszerzett Konzumbank 105,4 milliárd forintos eszközállománnyal járult hozzá. A csoporttagok – elsősorban a gépjármű-finanszírozásban aktív MKB-Euroleasing csoport – teljesítményének köszönhetően a Bank 2003. évi konszolidált adózás előtti eredménye a 2002. évit 45,2 százalékkal meghaladva 17 435 millió forintra nőtt.

A Közgyűlés az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság előterjesztése alapján megállapította, hogy a részvényesek egyetértenek azzal a szándékkal, hogy az MKB Rt. a Konzumbank Rt-vel egyesüljön oly módon, hogy a Konzumbank Rt. megszűnik és beolvad a jogutód MKB Rt-be, amely változatlan társasági formában működik tovább, valamint a BayernLB és a BAWAG részvényesek szándéknyilatkozatai alapján azt is megállapította, hogy a részvényesek a beolvadást követően is az MKB Rt. részvényesei kívánnak maradni. A Konzumbank az április 29-én tartandó éves rendes Közgyűlésén dönt a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-be történő beolvadás elhatározásáról, illetve a részvényesek csatlakozási szándékának előzetes felméréséről.

Az MKB és a Konzumbank egyesített állományai alapján a Bankcsoport vállalati hitelezésben közel 14 százalékos, a vállalati betétgyűjtésben pedig mintegy 12 százalékos piaci részesedést ért el. A 2003-ban is rendkívüli dinamikával bővülő lakossági hitelpiacon (gépjármű-finanszírozás nélkül) 3,5 százalék, a lakossági bankbetétekben pedig közel 6 százalék a Bankcsoport piaci részesedése. A Konzumbank integrációját követően az MKB vállalati ügyfeleinek száma eléri a 25 ezret, lakossági ügyfélköre pedig 124 ezerre bővül.

A Közgyűlés újabb három évre az Igazgatóság tagjává választotta Jochen Bottermann urat, az Österreichische Postsparkasse Igazgatóságának tagját, valamint újabb három évre meghosszabbította Dr. Siegfried Naser úrnak, a Sparkassenverband Bayern ügyvezető elnökének, Dr. Christian M. Büttner úrnak, a Bawag Igazgatóságának tagjának, és Nagy Nórának, az MKB főosztályvezetőjének felügyelő bizottsági mandátumát. A Közgyűlés ezzel egyidejűleg a Felügyelő Bizottság tagjának választotta Kovács Péter urat, az MKB osztályvezetőjét.

A Közgyűlés a 2004. üzleti évre ismét a KPMG Hungária Könyvvizsgáló, Adó- és Közgazdasági Tanácsadó Kft-t választotta meg a társaság könyvvizsgálójának.

2004-ben az MKB a Konzumbank integrációja mellett továbbra is elsődleges cél a meglévő ügyfelek lehető legmagasabb színvonalon történő kiszolgálása a termék- és ügyfél-jövedelmezőség, valamint a termékhasználat intenzitásának növelése mellett. A jövőben az MKB igyekszik növekvő mértékben kihasználni a Bank, illetve stratégiai partnerei, az MKB-Euroleasing, az MKB Nyugdíjpénztár és az MKB Egészségpénztár által kínált szolgáltatások széles választékában rejlő versenyelőnyét.

Az MKB nemzetközi számviteli szabványok szerint tervezett mérlegfőösszege 2004. december 31-én 1.300 Mrd Ft-ot ér el. Tervezett volumenét tekintve az ügyfélkihelyezések összesített nettó állománya a 2003. év végi értékhez képest 15,1 százalékkal, 907 milliárd forintra növekszik. A 2004. év végére az ügyfelek tervezett számla- és betétállományai 13,3 százalékkal növekednek. Fentiek nem tartalmazzák a Konzumbank állományait, melyek révén hiteloldalon az állományi célok mintegy 80,0 milliárd forinttal, betétoldalon 92,0 milliárd forinttal lennének nagyobbak a jelzettnél.

Az MKB 2004. évre tervezett 18,3 milliárd forintos adózás előtti eredménye 10,0 százalékkal múlja felül a 2003. évi eredményt. Ez 1,5 százalékos eszközarányos és 17,2 százalékos vagyonarányos eredmény realizálását teszi lehetővé a Konzumbank integrációjának hatásai nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik