Belföld

Elúszhat a Malév állami támogatása, ha emeli a béreket

Az ÁPV Rt. az idén folyosítandó állami támogatás feltételéül szabta, hogy a Malév akár, ha keveset is, de nyereséget termeljen. A bérkövetelések kielégítése mellett erre azonban csekély az esély - derül ki a Magyar Hírlap írásából.

A Malévnak az idei évet mindenképpen nyereséggel kell zárnia, ez a feltétele annak, hogy megkapja a hárommilliárd forintos tulajdonosi támogatást az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től. Mindezen túl a nemzeti légitársaság egyetlen fillér plusztámogatásra sem számíthat az ÁPV Rt.-től. A pénzt csak októberben folyósítják a Malévnak, ám addig a légitársaságnak ismételten át kell dolgoznia és el kell fogadtatnia üzleti tervét az ÁPV Rt. igazgatóságával.

Az állami tulajdonos mindenesetre nem sok jót ígér a bérkövetelésekkel előálló s Ferihegy életét kedden sztrájkjával megbénító szakszervezetnek. Az eddig engedélyezett béremelésen túl további pluszjuttatások kifizetéséhez nem járulnak hozzá, úgyhogy felettébb kérdéses, hogy az ugyancsak feltételül szabott “munkabéke tartós megőrzése” miként valósítható meg komolyabb feszültségek nélkül.

“A munkavállalóknak és a szakszervezeteknek meg kell érteniük, a nyolcszázalékosnál nagyobb béremelésre nincs több pénz” – nyomatékosította Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt követően, hogy a kabinet jóváhagyta a tőkejuttatást.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik