Belföld

Véget ért a Malév-sztrájk – mintha nem is lett volna

A törölt járatok kivételével a Malév gépei zökkenőmentesen, legfeljebb minimális késéssel közlekedtek kedden a földi kiszolgálók egész napos sztrájkjának ideje alatt is - mondta el a légitársaság kommunikációs vezetője kedden este az MTI-nek.

Németh Krisztina beszámolója szerint a sztrájk napján 7100 utast szállítottak a Malév járatain, átírták 1600 olyan utasnak a jegyét, akiknek a járatát még hétfőn törölte a légitársaság.

A Malév 20 járatát törölte a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) egész napos munkabeszüntetése miatt, további 47 járatát menetrend szerint közlekedtette.

“Az utasok majdnem száz százaléka tájékozódott a sztrájkról, összesen mintegy 15 olyan utas érkezett a repülőtérre, akinek a járatát töröltük” – mondta. Hozzátette: egyes területeken, például a takarítók száz százaléka szüntette be a munkát, a jegykezelők többsége, mintegy 80 százaléka azonban munkába állt.

Németh Krisztina azt is közölte, hogy kedden 18 órakor az érdekképviselet és a munkáltató újra tárgyalóasztalhoz ült a munkaügyi közvetítő részvételével, az egyeztetéseket szerdán folytatják.


Az LDFSZ sikeresnek tartja a sztrájkot


A Malév földi kiszolgálóit is tömörítő Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke sikeresnek tartja az érdekképviselet keddi sztrájkfelhívását.  

Csorba Attila az MTI-nek kedden este elmondta: az érdekképviselet tagjainak mintegy 75 százaléka szüntetette be a munkát. “Több területen is száz százalékos volt a támogatottság, a legtöbben azonban a jegykezelők közül vették fel a munkát, az ezen a területen dolgozók mintegy 50 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez” – mondta. Közölte, az előzetes bejelentésnek megfelelően kedden 24 órakor befejeződik a sztrájk. 

Hozzátette, tovább egyeztetnek a munkaadóval; ám megegyezés hiányában egy újbóli munkabeszüntetés lehetőségét sem zárta ki. Megemlítette, hogy a szabályok szerint a sztrájkot 72 órával előbb be kell jelenteni. Az LDFSZ 20 ezer forintos, mintegy 20 százalékos béremelési követelésével szemben a munkaadó legfeljebb 8 százalékot ajánlott. Az egész napos munkabeszüntetés a Malév korábbi közlése szerint 70-80 millió forint veszteséget okoz a társaságnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik