Belföld

Többmilliárdos modernizációs program a beremendi cementművekben

A magyar cementpiac vezető cége, a Duna-Dráva Cement Kft. úgy döntött, hogy nagyszabású modernizációs programot indít 2005-től beremendi gyárában. A baranyai üzem technológiájának korszerűsítése révén lehetővé válik a termelés 40 százalékos emelkedése, miközben a költségek növekedésének lassulását tudják elérni a klinker gyártásban.

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) nemrég döntést hozott a modernizációs program kidolgozására, amely lehetővé teszi, hogy a most 1 millió tonna cementet előállító beremendi üzem akár 40 százalékkal növelje gyártókapacitását.

Mint a cég elnök-vezérigazgatója, Oberritter Miklós közölte: több terv is készült a megvalósításra, és hamarosan kimondják a végső szót arról, hogy a meglévő gyártósorokat korszerűsítik, vagy pedig teljesen új kemencevonalat építenek. Ám bárhogy is döntenek, az már biztos, hogy Dél-Baranya gazdaságába újabb tőke érkezik: az egyik változat szerint 5 milliárdos fejlesztésről van szó.

Szarkándi János műszaki vezérigazgató szerint számukra nagyon fontos a gyártási, a karbantartási és az energiaköltségek lefaragása, másrészt pedig az a cél, hogy megfeleljenek a távolabbi jövőben várható környezetvédelmi előírásoknak. Ami a gazdaságosságot illeti: a fejlesztések révén akár egyharmados költségcsökkentés is elérhető a cementgyártási alapanyag, a klinker előállításában, illetve a kemencék működtetésekor és karbantartásakor.

Mindeközben a piac jövőbeni alakulásától függően a cementgyártó kapacitás bővülése a 40 százalékot is elérheti. Ami pedig a környezetvédelemmel függ össze: a modernizáció segíti, hogy Beremenden már egy magasabb szinten teljesítsék a 2008-tól tovább szigorodó határértékeket. Csökkenhet például a széndioxid- és a porkibocsátás, különösen akkor, ha növekszik az alternatív tüzelőanyagok felhasználása.

A német HeidelbergCement Group és a Schwenk Zement KG ötven-ötven százalékos tulajdonában lévő DDC két gyárat működtet hazánkban: a beremendi mellett a vácit is. Ez a két üzem összesen 2 millió 200 ezer tonna cementet állít elő. A másik nagy piaci szereplő a svájci eredetű Holcim Hungária Cementipari Rt., amely a Komárom megyei Lábatlanban és borsodi Hejőcsabán termel cementet.

A két cég négy gyárának kapacitása jelenleg kihasználatlan: a hazai piacon kénytelenek versenybe szállni a döntően Ukrajnából, Oroszországból és Szlovákiából behozott áruval. Tavaly az importőrök már több mint 20 százalékot hasítottak ki az 50 ezer tonna híján 4 millió tonna cementet felhasználó magyar cementpiacból, 2003-ban ugyanis 850 ezer tonna külföldön gyártott cementet adtak el nálunk. Így aztán a Magyarországon működő gyárak termelésük egy részét exportálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik