Belföld

Romániában terjeszkedik az osztrák Lasselsberger

Többségi részesedést vásárolt Románia legnagyobb csempe- és szaniteráru-gyárában, a kolozsvári Sanex-ben a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező osztrák Lasselsberger.

Ausztria vezető építőipari konszernje 67,46 százalékos részesedést vesz a gyárban, amely 1400 dolgozóval évi 40 millió euró árbevételt ért el tavaly. Az eladó egy holding közbeiktatásával az amerikai Milestone Merchant Partners befektetési alap, az árról nem tettek közzé információt.

A Lasselsbergernek a Zalakerámia Rt.-ben van többségi részesedése, az osztrák vállalat magyarországi cége, a Lasselsberger Ceramics Kft. a múlt héten 2.350 forintos árfolyamon nyilvános vételi ajánlatot tett a Zalakerámia Rt. valamennyi részvényére. A Lasselsberger Ceramics Kft. jelenleg 28,24 százalékos közvetlen befolyással rendelkezik a Zalakerámiában.

A Lasselsberger GmbH tavaly október végén megállapodott a Zalakerámia legnagyobb tulajdonosával, az Általános Értékforgalmi Bankkal, hogy részvényenként 2.350 forinton megvásárolja a bank 56,28 százaléknyi Zalakerámia-részesedését, és az adásvételre 2004 első félévében kerül sor.

Az építőipari alapanyagok gyártásával, forgalmazásával foglalkozó Lasselsberger-csoporthoz Magyarországon a Zalakerámiát megvásárló társaságon kívül a Lasselsberger Hungária Kft. és a Betonlogisztikai Kft. tartozik. A csoportnak Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Ukrajnában és Máltán vannak érdekeltségei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik