Belföld

Orbán nem szavazott az EU-nyilatkozatról

Az Országgyűlés - két független képviselő ellenszavazata mellett - elfogadta hétfőn az európai uniós csatlakozásról szóló szerződés kihirdetését. A Fidesz vezető személyiségei, Orbán Viktor és Áder János ez idő alatt vidéki meghívásnak tettek eleget - számol be a Népszabadság.

Az Országgyűlés 339 szavazattal, kettő ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a csatlakozási szerződést, s 332 szavazattal, 3 ellenében, tartózkodás nélkül voksolt a politikai nyilatkozatra. A parlamenti ellenzék vezéralakja, Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Áder János, a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője sem volt jelen az ülésteremben az ünnepélyes szavazásokon.

A Fidesz-frakció részéről úgy tájékoztatták lapunkat, hogy mind Orbán Viktornak, mind Áder Jánosnak előre lekötött vidéki programja volt a parlamenti szavazás idején. “A Fidesz elnöke és a parlamenti frakcióvezetője már igennel szavazott a T. Házban Magyarország EU-csatlakozására több alkalommal is, nem az számít, hogy mikor szólalnak meg a fanfárok” – nyilatkozta Halász János szóvivő. (A két szavazáson Balogh Gyula és Körömi Attila független képviselő voksolt nemmel, a politikai nyilatkozatot rajtuk kívül Balogh László, az MDF képviselője sem szavazta meg. Balogh Gyula független képviselő elmondta: azért szavazott nemmel, mert az ország nem készült fel a csatlakozásra, elveszítette nemzeti vagyonát, 60 milliárd dolláros adóssággal indul és a választópolgárok nem látnak garanciát arra, hogy sorsuk jobbra fordul. Körömi Attila független országgyűlési képviselő közölte: „nagyon nehéz volt megnyomni a nem gombot”, de a csatlakozási feltételek olyan nehézségeket hoznak az országra, amelyeket a tárgyalások során jobbá lehetett volna tenni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik