Belföld

Optimista világgazdasági kilátások, aggasztó olajár

A hétvégén megtartott Washingtonban ültek össze a legfejlettebb ipari államok pénzügyminiszterei és a jegybankok képviselői. A tanácskozást optimista hangulat jellemezte, aggályok csak a magas olajárak miatt merültek fel - olvasható a Népszabadsában.

Derűlátóan ítélték meg a világgazdasági kilátásokat a legfejlettebb ipari államok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei, akik a hét végén Washingtonban ültek össze – immár hagyományosan a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlése előtt.

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán pénzügyi szakértői voltaképpen csak a magas olajárak miatt aggódtak, s reményüket fejezték ki, hogy az OPEC nem hajtja végre a kitermelés csökkentését, ahogy ígérte.

Hans Eichel német pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy az olajexportálóknak is felelősséget kell vállalniuk a világgazdaságért. Ám John Snow amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy miközben a drága energia lassíthatja a globális növekedést, az árak emelkedését a készletek feltöltése, s nem az elégtelen termelés okozza.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik