Belföld

A német versenyhivatal nem engedélyezi az Agrana-Atys ügyletet

A német versenyhivatal nem engedélyezte, hogy a Südzucker AG érdekeltségi körébe tartozó osztrák Agrana cukorgyár megvegye az élelmiszeripar számára gyümölcs alapanyagot gyártó francia Atys céget. A hivatal indoklása szerint a felvásárlás révén az Agrana/Atys és a jelenlegi piacvezető Franz Zentis GmbH együttesen 70 százalék feletti részesedéssel erőfölényre tenne szert.

Az Agrana működési területét alkotó nyolc ország közül kettőben, Franciaországban és Magyarországon az érintett hatóságok már engedélyezték a felvásárlást. Az Egyesült Államokban az elkövetkező napokban várható az engedély megadása. Mexikóban, Csehországban, Szlovákiában, és Ausztriában az engedélyezési eljárás még folyamatban van.

Az Agrana a németországi visszautasítás ellenére is változatlanul kitart felvásárlási tervének megvalósítása mellett. A konszern négy fázisban 2006 végéig tervezi az Atys teljes átvételét. A 2004 végéig lezárni tervezett második fázis az 50 százalékos tulajdonrész és az annak konszolidálására vonatkozó opció megszerzését irányozza elő.

Az Atys éves forgalma 400 millió euró körül van, 30 százalékos piaci részesedéssel a világ legnagyobb gyümölcs-alapanyag gyártója. A konszern öt kontinens 16 országában 20 telephelyet üzemeltet, és 1900 teljes munkaidős, valamint 650 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat. Fő piaca az EU, az Egyesült Államok, Mexikó és Ausztrália.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik