Belföld

Mégis lesz gyógyszeripari óriásfúzió

A francia kormány sürgetésére a Sanofi-Synthélabo francia gyógyszergyár megemelte ajánlatát a a német-francia Aventis gyógyszergyárra, és az Aventis igazgatótanácsa, korábbi ellenkezését feladva, vasárnap megszavazta az immár 9 milliárd euróval magasabb vételár elfogadását.

A svájci Novartis gyógyszergyár, amely csütörtökön – az Aventis kérésére -, versenybe szállt, vasárnap kilépett a küzdelemből. A Dow Jones jelentése szerint a Sanofi készpénzzel toldotta meg az eredeti, januárban tett készpénzes-részvénycserés ajánlatát a német-francia Aventisre. Az új ajánlat majdnem 69 eurót ér Aventis-részvényenként.

Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök üdvözölte a Sanofi-Aventis házasságot, mondván, hogy “sikerült Franciaországban és Európában tartani a döntéshozatal központját és a munkahelyeket”. Az Aventis igazgatótanácsának 16 tagja közül 13 szavazott vasárnap a Sanofival való egyesülésre, a 13,5 százalékkal legnagyobb egyedi részvényes, a Kuwait Petroleum Company képviselője tartózkodott, és két tag nemmel szavazott. A megállapodás részeként az Aventis visszavonja a Sanofi ajánlata ellen Párizsban és New Jersey-ben benyújtott bírósági kereseteit.

Várható, hogy az Aventis vezérigazgatója, Igor Landau megválik az egyesült cégtől, végkielégítése negyvenhavi fizetése lesz, és megtartja részvényopcióit. Becslések szerint több mint 24 millió euróval távozik. A Sanofi-Synthélabo január 26-án tett, akkor 47,8 milliárd eurót, Aventis-részvényenként 59,63 eurót érő, készpénzes-részvénycserés vételi ajánlatot, illetve alternatívaként 48,5 milliárd eurós – az ajánlat meghirdetésekor Aventis-részvényenként 60,43 eurós – csak részvénycserés ajánlatot a nála több mint kétszer nagyobb forgalmat bonyolító Aventisre.

Az Aventis ezt megelőző tőzsdei záróára 57,55 euró volt. Az Aventis felügyelőbizottsága és a vállalatvezetése elégtelennek és ellenségenek minősítette, és visszautasította az ajánlatot, nem javasolta a részvényeseknek az elfogadást. A Sanofi február végén véglegesítette, hivatalossá tette az ajánlatát.

A fúzióval az első helyezett amerikai Pfizer és a brit GlaxoSmithKline mögött a nagyságra harmadik gyógyszeripari óriás jön létre a világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik