Belföld

Jobb a vártnál az áprilisi Ifo-index

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatmutatója áprilisra 96,3 pont - közölték hétfőn az intézetben. Az elemzői várakozások előzőleg 95,1 pont, illetve márciushoz képest változatlanság között alakultak.

Márciusra előzetesen 95,4 pont, februárra 96,4 pont, januárra 97,4 pont, decemberre 96,9 pont, novemberre 95,7 pont, októberre 94,3 pont, szeptemberre 92,0 pont, augusztusra 90,8 pont, júliusra 89,3 pont, júniusra 88,8 pont, májusra 87,6 pont, tavaly áprilisra 86,6 pont, tavaly márciusra 88,1 pont, tavaly februárra 88,9 pont, tavaly januárra 87,4 pont volt az Ifo-mutató.

A mutató tavaly tavasszal is csökkenő bizakodást jelzett, majd tavaly májustól idén januárig folyamatosan emelkedett, habár sohasem ért el a többség bizakodását jelző, 100 pont fölötti értéket, és a gazdasági eredmények nem is igazolták az Ifo által rendszeresen kérdezett hétezer vállalat körében feltámadt reményeket. Most az év elején, közelebb a realitásokhoz, két hónapon át csökkent a mutató, de áprilisra váratlanul javulást jelzett.

Az Ifo-mutatót általában megelőlegező ZEW-mutató, a mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója áprilisra 49,7 pont volt, az intézet múlt keddi közlése szerint.

A ZEW-mutató már negyedik hónapja csökkent. Az áprilisi zuhanást azzal magyarázta az intézet kommentárja, hogy a legutóbbi, igen gyenge ipari termelési és megrendelési adatok, valamint a nem javuló munkapiac és a magas olajár rontotta a hangulatot. “A pénzügyi-gazdasági elemzők bizakodása helyet ad a realitásnak: az idén semmi sem garantálja a gazdasági fellendülést” – olvasható az új ZEW-mutatót kísérő kommentárban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik