Belföld

Csekély román tiltakozás az aradi szoboravatón

Felavatták vasárnap Aradon a vértanúk Szabadság-emlékművét. Az ünnepséget egy néhány fős román nacionalista csoport próbálta bekiabálásokkal megzavarni - számol be a Népszabadság.

Tulajdonképpen egy megbékélési emlékparkot adtak át, amely a Tűzoltó téren otthont ad az aradi vértanúkra emlékező szoborcsoportnak, és az 1848–1849 román történelmi alakjait ábrázoló román diadalívet. Ez utóbbi alkotásnak egyelőre csak a makettjét avatták fel. A magyar kormányt Medgyessy Péter miniszterelnök, a románt pedig Razvan Theodorescu művelődési miniszter képviselte.

Medgyessy Péter újságírók előtt megállapította: ünnep ez a nap mind a romániai magyarság, mind a Magyar Köztársaság miniszterelnöke számára, mivel felavatták végre az aradi Szabadság-emlékművet – áll az MTI jelentésében.

A magyar és a román kormány, a magyar kormány és az RMDSZ, illetve az RMDSZ és román kormány együttműködése nélkül nem lehetett volna felavatni ezen a napon a Megbékélési Emlékparkot, nem lehetett volna ismét köztérre állítani a vértanúk emlékét idéző magyar szoborcsoportot – mondta az ünnepség után az RMDSZ elnöke.

Az ünnepséget szélsőséges román nacionalisták – vélhetően a Nagy-Románia Párt aktivistái – néhány tucat fős csoportja próbálta bekiabálásokkal megzavarni. Ne legyen nagyobb árulója Romániának!” – vetette oda Dorel Popa aradi polgármester annak a gyalázkodó csoportnak, amelyik füttyel, pfujozással, bekiabálással próbálta megzavarni a Szabadság-szobor vasárnapi felavatását – áll a Magyar Hírlap tudósításában.


Mint kiderült, a mélyrománok lelkébe leginkább elhajló honfitársaik gázoltak bele, így a leghangosabb fütty a már említett városi első embert, valamint Razvan Theodorescu román művelődési minisztert köszöntötte, de kijutott a jóból Dávid Ibolyának is, akit a nagy-romániások Iboliaként emlegetve küldtek haza Budapestre a szoborral együtt. A rendőrség (…) nem a hangadókat emelte ki, hanem a sajtót próbálta meg – sikertelenül – távol tartani tőlük.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik