Belföld

Csak két uniós ország engedi be a magyar dolgozókat

Az április 21-ei állapotok szerint továbbra is csak két uniós tagállam biztosít korlátlan munkavállalási lehetőségeket a magyar állampolgároknak május 1-jét követően - tájékoztatta a Külügyminisztérium, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hétfőn közös közleményben az MTI-t.

Írország teljes piacnyitást jelentett be, ugyanakkor a nem járulék alapú szociális ellátások igénybevételét várhatóan meghatározott idejű jogszerű írországi ott-tartózkodáshoz köti. A munkaerő-piac megnyitásáról jogszabály rendelkezik, a szociális ellátásokról azonban még nem születtek meg a rendelkezések.

Az Egyesült Királyság ugyancsak szabaddá teszi a magyar állampolgárok munkavállalását. Ugyanakkor a magyar munkavállalóknak be kell majd jegyeztetniük magukat, megadva munkáltatójuk nevét és a munkavégzés jellegét, helyét. Az Egyesült Királyságban való munkavállalás és a társadalombiztosítási jogosultság feltételeiről részletes tájékoztató jelent meg.

Nem szabadítja fel munkaerőpiacát, de könnyíti a munkavállalási engedélyek beszerzésének jelenlegi rendszerét több ország. Így Dániában zökkenőmentesen kaphat majd munkavállalási engedélyt az, akinek van munkaszerződése, és az abban szereplő bér- és munkafeltételek megfelelnek az adott ágazat kollektív szerződésében foglaltaknak.

Svédország hasonló rendszer kialakítását javasolta a törvényhozásnak. Svédország is el akarja kerülni, hogy visszaéljenek jóléti rendszerével.

Hollandia május 1-jétől kétféle eljárásban ad ki munkavállalási engedélyt: egyszerűsített eljárással, illetve a munkaerő-piaci vizsgálat fenntartásával. A munkaadók meghatározott foglalkozási csoportoknál – amelyeknél munkaerőhiány van – gyorsított eljárással szerezhetnek engedélyt az új EU-tagállamok munkavállalóinak. Az egyszerűsített eljárás a következő szakmákra érvényes: a húsiparban a hentesekre és kicsontozókra, a nemzetközi szállításban a nemzetközi gépjárművezetőkre, a belföldi hajózásban a matrózokra és kormányosokra, az egészségügyben a műtő-asszisztensekre, röntgenterápiás laboránsokra és röntgen diagnosztikai laboránsokra.

Ezeknél a foglalkoztatási csoportoknál is megvizsgálják a munkavállalási feltételeket, a munkavégzés körülményeit és az elszállásolást. Nem végzik el ugyanakkor a munkaerő-piaci vizsgálatot. Ezeknél a foglalkoztatási csoportoknál a munkavállalási engedély elbírálásának ideje legfeljebb két hét. A munkaerő-piaci vizsgálat alóli mentesség először három hónapig érvényes, de meghosszabbítható.

A mezőgazdaságban és a kertészeti ágazatban folytatják az “idénymunka” projektet. Ennek keretében 11-ről 7 hétre csökkentik a munkavállalási engedély iránti kérelem elbírálásának időtartamát. Ebben a két ágazatban is elvégzik a munkaerő-piaci vizsgálatot.

Németország fenntartja a jelenlegi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását, és hatályban maradnak a jelenlegi meghatározott kvótát biztosító kétoldalú egyezmények is. A két egyezmény a gyakornokok németországi munkavállalására, illetve a Magyarországon letelepedett társaságok által nyújtott, határon átnyúló szolgáltatások keretében Németországban foglalkoztatott munkavállalók ideiglenes németországi foglalkoztatására vonatkozik.

Ez utóbbi munkavállalásnál a csatlakozás után csak azok a szektorok tartozhatnak a szabályozás alá, amelyeket a csatlakozási szerződés megenged: építőipar, ipari tisztítás, belső dekoráció. A többi szolgáltatásnyújtás esetében megszűnik a kvótaszabályozás.

Ausztria is fenntartja a jelenlegi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását. Hatályban maradnak a jelenlegi meghatározott kvótát biztosító kétoldalú egyezmények is.

Finnország szintén fenntartja a jelenlegi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását, de a szezonális munkavállalást és a nappali tagozatos diákok tanulás melletti munkavállalását engedélymentessé teszi. A finn rendszerben az elmúlt évi tapasztalatok szerint 10 magyar igénylőből 9 megkapta a munkavállalási engedélyt.

Franciaország ugyancsak fenntartja a jelenlegi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását. Párizs kilátásba helyezte, hogy a francia ipar szükségleteinek megfelelő szakképzettséggel rendelkezők esetében rugalmasan jár el a munkavállalási engedélyek kiadásakor.

Franciaország nemzeti jogszabályaiban engedélyhez köti a magyar állampolgárok munkavállalását, nemcsak a csatlakozást követő két évre, de várhatóan az azt követő három évre is. A kutatók, diákok kivételt jelentenek a munkavállalási engedély megszerzésének kötelezettsége alól. A gyakornokokra vonatkozóan kétoldalú egyezmény is hatályban van.

Belgium, Spanyolország, Görögország, Portugália. Olaszország, Luxemburg két évig fenntartja a jelenlegi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását.

Norvégia könnyített piacra jutást helyezett kilátásba, várhatóan a dán-svéd modellhez hasonló intézkedéseket fognak alkalmazni. Izland hivatalosan nem nyilatkozott, Liechtenstein vonatkozásában pedig – a többi EGT ország viszonylatához hasonlóan – Magyarország is részese lesz a liechtensteini kvótarendszernek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.