Belföld

Szalámi taktika – veszteséges az Arago

Négymilliárdos veszteséget mutat az Arago tavalyi mérlege, a negatívum azonban csak papíron létezik, legnagyobb részt a Pick Rt. megvásárlásával hozható összefüggésbe.

Ügyes – mondják az ilyesmire mifelénk, s valóban ez a helyzet, hiszen Leisztinger Tamás (a Magyar Hírlap listája alapján 35 milliárd forintos vagyonával az ország harmadik leggazdagabb embere) nagyon jó érzékkel dolgozik vagyona fialtatásán. Ezért kissé meglepő, hogy a befektetései nagy részét összefogó Arago Holding Rt. 2003-ra 4 milliárd forint feletti veszteséget mutatott ki.



Szalámi taktika – veszteséges az Arago 1

Furcsa veszteség


A furcsa veszteség legnagyobb részt a Pick Rt. megvásárlásával hozható összefüggésbe. Leisztinger Tamás saját bevallása szerint 2000 tavaszától mintegy 20 milliárd forintot fordított arra, hogy felvásárolja a Pick részvényeinek több mint 90 százalékát. Úgy tudni, az akciót nagyrészt hitelből finanszírozta.


A felvásárlás mára szép nyereséget hozott, ugyanis a Pick saját tőkéje a tulajdonszerzés idejében 34 milliárd forint felett volt, s mára világossá vált, hogy jórészt ebből fedezte Leisztinger a szalámigyártó felvásárlását. A sakkszövetségi elnökhöz – Leisztinger ezt a tisztséget is betölti – méltó játszma lényege tehát az volt, hogy a Pick-részvények megvásárlására fordított összeget maga a Pick fizette meg.


A fenti 34 milliárd forint jó része ugyanis készpénzből és értékpapírból állt, így Leisztinger két egymást követő évben is rekord nagyságú osztalék kifizetését fogadtatta el a közgyűlésekkel. A 2001-es és a 2002-es évek után összesen mintegy 17 milliárd forint osztalékot vett ki a Pickből az Arago.


 Tiszta Forrásból

Az Arago első embere minden bizonnyal vonzódik a jól csengő márkanévvel bíró hungarikumok iránt, hiszen a Pick mellett immár a Tokaj Kereskedőház iránti érdeklődését sem rejti véka alá. A Forrás Rt.-be – amelyben az Arago tavaly 30,4 százalékot szerzett – a Tokaj Kereskedőház részvényeinek 23 százalékát tették bele, de Leisztinger a jelek szerint a tokaji pincékkel és feldolgozóval bíró állami kereskedőházban a jelenleginél nagyobb befolyást szeretne kapni. Piaci információk szerint elképzelhető, hogy az Arago a Forrás Rt.-n keresztül szerepet kap a Tokaj kereskedőház magánosításában. A Leisztinger nevével fémjelzett befektetési holding tavaly július végén a saját érdekeltségi körébe tartozó Artemis Rt.-vel együtt szerzett részesedést a Forrás Rt.-ben. A tranzakció során hozzávetőleg 1,5 milliárd forintnyi kárpótlási jegyet használt fel, s ezzel egy 17,4 milliárd forintos vagyonú (ebből 8 milliárd forintos készpénzállománnyal bíró) cégben jutott komoly befolyáshoz. Egy másik befektetői kör azonban szintén igyekszik növelni befolyását a Forrás Rt.-ben. A Nobilis Kristóf érdekeltségi körébe tartozó Bartolus-Invest március elején már 25 százalék fölé növelte kezdeti 18 százalék alatti részesedését a tőzsdén is jegyzett Forrás Rt.-ben.  

Van egy bökkenő


A konstrukció miatt – a kétszeri osztalékfizetéssel – a Pick saját tőkéje 34 milliárd forintról 15 milliárd forint alá csökkent 2003-ra. Ezzel együtt viszont az Arago Holding által megvásárolt Pick részvények értéke is jelentősen esett. Az értékcsökkenés pedig óriási negatívumként jelentkezik az Arago mérlegében, hiszen a viszonylag magas (7–9 ezer forint körüli) bekerülési árhoz képest a Pick-részvények 5 ezer forint körüli áron búcsúztak 2002 végén a tőzsdei kereskedéstől.


A részvény nagyarányú értékcsökkenése pedig bőven ellensúlyozza a nagy osztalékbevételből eredő pénzügyi nyereséget. Nagyrészt tehát ez okozza az Arago 4 milliárd forintos veszteségét, ráadásul a társasági adó alapját a felvett osztalék is csökkenti. Ezt a 20 milliárd körüli negatívumot az Arago a következő években leírhatja az adóalapból.


A Pick helyzete ugyanakkor nem rossz, hiszen a tavalyi piaci problémák ellenére a működés rentábilis, s eséllyel kereshet magának befektetőt a húsipari cég. (Piaci hírek szerint még mindig szó van arról, hogy állami segítséggel a termelők jutnak tulajdonhoz a cégben.) A következő években nagy valószínűséggel várható sikeres Pick-értékesítés után pedig semmiképpen nem okozhat gondot Leisztinger Tamásnak az újabb nagy hozamú „sakk-partik” indítása, illetve a folyó játszmákban a lépéselőny egyértelművé tétele. (Az új tervekről lásd külön írásunkat.) A vagyonának legnagyobb részét kevesebb, mint egy évtized alatt felhalmozó, mindössze 36 éves Leisztinger feltehetően nem éri be hosszabb távon a harmadik helyezéssel.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik