Belföld

Északi rokonaink hoznák az üzletet

Magyarország továbbra is várja a kevésbé fejlett térségekbe irányuló finn befektetéseket, amelyekben az önkormányzatokkal együttműködve javítja a munkahelyteremtő beruházások fogadásának feltételeit - mondta Csillag István miniszter csütörtökön, Paula Lehtomaki finn külkereskedelmi miniszter asszonnyal folytatott megbeszélésén

A tárca közleménye szerint a miniszter elmondta: a magyar gazdasági kormányzat törekvései többek között arra irányulnak, hogy magas hozzáadott értéket termelő csúcstechnológiát, valamint az egész európai térségre kiterjedő hatókörű regionális szolgáltató központokat vonzzon Magyarországra. Hazánk ennek révén az EU délkeleti régiójának logisztikai központjává és hídfőállásává válhat.

A finn miniszter asszony a GKM közleménye szerint úgy nyilatkozott, hogy az őt elkísérő finn üzletember delegáció részére szervezett budapesti szeminárium jelentősen hozzájárul a kétoldalú befektetési kapcsolatok bővítéséhez. Paula Lehtomaki kifejezte reményét, hogy a kedvező magyar befektetési környezet az EU-csatlakozás után is fennmarad.

Magyarországon a GKM adatai szerint 130-140 finn érdekeltségű cég van jelen, amelyek mintegy hatezer főt foglalkoztatnak, az itt befektetett finn tőke értéke eléri a 650-700 millió dollárt. A Finnországgal lebonyolódott külkereskedelmi forgalom az elmúlt években dinamikusan fejlődött, a magyar kivitel értéke tavaly 306 millió euró volt, csaknem négyszerese volt az öt évvel ezelőttinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik