Belföld

Optimistán szól a Bézs könyv az amerikai gazdaságról

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kedvező képet festett az amerikai gazdaságról, mondván, az elmúlt mintegy másfél hónapban általánossá vált a gazdaság élénkülése országszerte.

A Fed 12 körzetének beszámolója szerint a február közepe és április eleje közötti időszakban az országban mindenütt élénkült a gazdasági aktivitás. A gazdasági növekedés általánossá vált, figyelemre méltóan nőtt a kiskereskedelem értékesítése, érezhetően élénkült a feldolgozó-, a bánya-, az energiaipar, valamint az idegenforgalmi és a szolgáltatói ágazat – tartalmazza a Fed úgynevezett Bézs Könyve, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentés.

A Bézs Könyv megállapításait felhasználja majd a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor május 4-én dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége arra számít, hogy a FOMC szinten tartja az irányadó kamatot, amely 45 éves mélyponton, 1,00 százalékon áll. A szakértők abban egyetértenek, hogy a Fed következő kamatlépése emelés lesz, erre a többség szerint az év második felében kerül sor, de vannak olyan vélekedések is, miszerint csak a jövő év elején.

Az előző, március 3-án ismertetett Bézs Könyvben a 12 körzet különböző megfogalmazásban – a mérsékelttől az erőteljesig – a gazdaság élénküléséről számolt be.

A szerdán közölt új Fed-jelentésre nem reagáltak a vezető New York-i tőzsdemutatók, amelyek továbbra is mérsékelten a keddi záróérték felett mozogtak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik