Belföld

Botrányos választás Munkácson

Nemcsak az ukrán ellenzék, de az EBESZ és az Európa Tanács megfigyelői is súlyos szabálytalanságokat tapasztaltak a munkácsi polgármester-választáson, amelyet hivatalosan a kormányzó szociáldemokrata párt által támogatott jelölt, Nuszer Ernő nyert meg. Ukrán ellenzékiek azonban azt állítják, hogy a legtöbb szavazatot Viktor Baloga, a Mi Ukrajnánk tömörülés jelöltje kapta - számol be a Magyar Hírlap.

Verekedések és rendbontások tarkították a polgármester-választást Munkácson. Megfigyelők a választók megfélemlítéséről, hamisításokról és számos provokációról számoltak be. Volt olyan külföldi megfigyelő, aki azt is látta, hogy a szavazatszámlálásnál meghamisították az eredményt. Helyszíni beszámolók szerint hat parlamenti képviselőt vertek meg a kárpátaljai városban, az egyik civil szervezet megfigyelőjét pedig olyan súlyosan bántalmazták, hogy kórházba kellett vinni. Az incidenseket állítólag a rendőrök tétlenül nézték végig.

Az egyik választókörzetben egy magát magyar tolmácsnak kiadó férfi a szavazófülkében segített írástudatlan romáknak, ám csak azoknak, akik Nuszer Ernőre szavaztak. Ugyanebben a körzetben történt, hogy romák összeverekedtek a szavazóhelyiség előtt, mert állítólag volt olyan, aki pénzt kapott a szavazatáért, míg mások nem.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik