Belföld

202 millió a Zwack nyeresége

A Zwack Unicum Rt. adózás előtti eredménye 2004 első negyedévében 202 millió forint volt, ami 19,57 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakának adatánál, de meghaladja a társaság időarányos tervét - közölte a Zwack Rt. csütörtökön a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült, konszolidált, nem auditált gyorsjelentésében.

Az üzemi eredmény több mint 35 százalékkal csökkent, 173 millió forint volt. A csoport bruttó árbevétele 4,5 milliárd forint volt az idén az első három hónapban, ez 1,76 százalékkal haladja meg az előző évit. A jövedéki adóval csökkentett nettó árbevétel 2,96 milliárd forintot tett ki, ami 6,07 százalékos növekedés.

Az export értéke 49,2 százalékkal 186 millió forintra nőtt az idei év első negyedében, de alacsony volt a bázis az olasz disztribútor múlt évi készletcsökkentése miatt. A Zwack az előző évekhez képest a vevőknek fizetett bónuszokat az idei évtől árbevétel csökkentő tényezőként számolja el, míg korábban ez költség volt. Az árfolyamnyereség/veszteség pedig a pénzügyi elszámolásból az egyéb működési költségek közé került – közölte a társaság, hozzátéve, hogy a gyorsjelentésben a bázis ennek megfelelően korrigálták.

A belföldi eladásokban a saját termelésű termékek forgalma értékben változatlan maradt. Ezen belül a prémium termékek forgalma 10 százalékkal emelkedett, a kommersz cikkek mennyisége és árbevétele is csökkent.

Az import italok forgalma 20 százalékot meghaladó mértékben növekedett, mert jelentős márkák árcsökkentést hajtottak végre, aminek eredményeként az eladott mennyiség emelkedett – magyarázta a Zwack gyorsjelentése.

A bor üzletág árbevétele 15 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az idei évtől ebben a szegmensben a prémium termékeket helyezik a középpontba. Ennek megfelelően racionalizálják a termékportfoliót, és ezért, éves szinten, az árbevétel várhatóan elmarad a tavalyitól. Az anyagköltségeknek az árbevételt meghaladó mértékű növekedését a magasabb anyagköltségű és kisebb nyereségtartalmú termékek részarányának emelkedése okozta.

A Zwack készpénzállománya 1,13 milliárd forint volt az időszak végén, közel egy milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez elsősorban a vevőknél lévő kintlévőségek csökkenésének és az alacsonyabb készleteknek köszönhető. A 2 milliárd forint jegyzett tőkéjű Zwack Unicum Rt. tulajdonosi összetétele változatlan: a Peter Zwack & Consorten H. AG. 49,99 százalékkal, a Selviac B. V. (Guinness UDV) 26,00 százalékkal tulajdonos a társaságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik