Belföld

Termálfürdő és wellness központ épül Velencén

Termálfürdő, valamint sport, szabadidő és gyógyászati célokat szolgáló létesítmény-komplexum épül Velencén; a két éve feltárt termálvízre alapozott, mintegy 2,5-3 milliárd forintos beruházás két ütemben, üzleti alapon, vállalkozók bevonásával valósul meg - közölte a nagyközség polgármestere.

Oláhné Surányi Ágnes elmondta: az első ütemben – 2006 márciusáig – közvetlenül a Velencei-tó partján, a jelenlegi Móló strand területén, mintegy 3 hektáron 1.300 négyzetméter alapterületen elkészül a termálfürdő, átadják a gyógyászati alapellátást biztosító létesítményeket, az apartman-házból, szállóból álló villaparkot, valamint éttermeket, kereskedelmi-, fitnesz- és szolgáltató egységeket.

A második ütemben – 2009 végéig – a jelenlegi Karaván kemping helyén wellness és minőségi gyógyellátást biztosító központot építenek. A Velencei-tavi turizmust jelentősen fejlesztő beruházás megvalósítására az önkormányzat 99 évre szóló együttműködési megállapodást írt alá, illetve azonos időtartamra szóló bérleti szerződést kötött a befektetőkkel.

A pénzügyi konstrukció szerint a megvalósításról a vállalkozók gondoskodnak, az önkormányzat sem saját forrással, sem fedezetvállalással nem járul hozzá a megvalósításhoz – mondta a polgármester. Oláhné Surányi Ágnes közölte: a termálvíz szolgáltatással összefüggő jogok kizárólag az önkormányzatot illetik meg. A befektetők az önkormányzat településfejlesztési elképzeléseit figyelembe véve valósítják meg a létesítmény építését, fejlesztését.

Az önkormányzatnak a bérleti, illetve opciós díjakból, a termálvíz hasznosítással kapcsolatos vízdíjakból, a külön szerződés alapján felhasználható geotermikus hőenergia hasznosításából, valamint a helyi adókból befolyó összeg jelent majd többletbevételt. A beruházás megvalósítása új munkahelyek létesítését is eredményezi majd. A termálvíz az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdő Főigazgatóságtól már megkapta a természetes ásványvíz minősítést, jelenleg a gyógyvízzé minősítési eljárás folyik, ami várhatóan még öt hónapot vesz igénybe – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik