Belföld

Svájci frank alapú lakáshitel az MKB-tól is

A devizahitelek iránti fokozott érdeklődés hatására a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) a már négy éve kínált euró alapú lakáshitele mellé április 19. óta svájci frank alapú lakáshitelt is nyújt - adta hírül a bank. A hitel éves kamata 3,4 százalék.

A Magyar Külkereskedelmi Bank lakossági hiteleinek állománya 2003-ban közel megduplázódott, elérve a 63 milliárd forintot.

A bank a magyar piacon elsőként — már 2000-ben — bevezette euró alapú lakossági ingatlanfedezetű hiteltermékét, az MKB Euró Lakáshitelt és a — szabad felhasználású — MKB Euró Magánhitelt.

Ezen tapasztalatokat felhasználva az MKB az ügyfelek igényeihez igazodó svájci frank alapú termékkel — az MKB Svájci Frank Lakás- és Magánhitellel — erősíti pozícióját a hosszú lejáratú lakossági devizahitelek piacán, ahol már az euróhitelnek köszönhetően is meghatározó, 50 százalékot meghaladó piaci részesedéssel rendelkezik. Emellett a bank természetesen továbbra is kínálja ügyfelei részére a különböző állami kamattámogatású forint lakáshiteleket, illetve a közvetlen állami támogatások széles körét közvetíti (például szocpol, adó-visszatérítési támogatás).

Az MKB Svájci Frank Lakás- és Magánhitel kedvező, 3,4 százalékos kamatfeltételeket nyújt, a felvehető összeg nagysága nincs maximalizálva, az adott ingatlanra felvehető hitel összege pedig az ingatlan(ok) forgalmi értékének akár 70 százalékáig is terjedhet.

A svájci frank alapú hitel minden lakáscélra (vásárlás, építés – áthidaló jelleggel is!, bővítés, felújítás, korszerűsítés) vagy akár telekvásárlásra, illetve szabad felhasználásra is igényelhető. Sőt, egyazon fedezet mellett több célra is felvehető, így egyszerre kérhető például áthidaló és lakásépítési hitel vagy lakásvásárlási és felújítási hitel.

A bank 2004. május 31-ig történő igénylés esetén minden lakáshitel-terméke esetében felajánlja ügyfelei részére az egyéves tőketörlesztési haladék lehetőségét, így ezen időszakban a banknak fizetendő törlesztőrészlet lényegesen alacsonyabb. További kiemelkedő lehetőség, hogy az ötmillió forint feletti összegű jóváhagyott lakáshitel mellé, a lakásvásárlással járó egyéb kiadások fedezetére, első éves („igénylési”) díj nélkül, ajándék MKB Visa Classic hitelkártyát kap az ügyfél.

Például:

Ha Ön 5 millió forint MKB Svájci Frank Lakáshitelt vesz fel 20 évre, 3 hónapos kamatperiódus esetén a hitel kamatlába 3,4 százalék, a kezdő törlesztőrészlet havi 45.656 forint, az utolsó részlet pedig 21.038 forint. Egy év tőketörlesztési haladék esetén a kezdő havi törlesztőrészlet még alacsonyabb, jelen példa esetében 14.634 forint.

Az euró alapú hitellel történő összehasonlításban elmondható, hogy a svájci frankban meghatározott devizahitel az euró devizahitellel szemben alacsonyabb kamatterhet jelent az ügyfél számára, míg árfolyamkockázata közel azonos az euró devizahitelekével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik