Belföld

Kétmillárd forinttal támogatják a panelfelújítást

A fel nem használt összegekkel együtt az idén is mintegy 2 milliárd forinttal támogatja a panelépületek fejújítását a központi költségvetés - közölte Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerdán Nyíregyházán egy, a témával foglalkozó országos konferencián.

A támogatás elnyerésére a pályázatot várhatóan májusban írja ki a Belügyminisztérium – mondta Nyíregyháza polgármestere, országgyűlési képviselő (MSZP).

Tájékoztatása szerint 2003-ban és 2004-ben 25 ezer lakás felújításához adtak központi forrást, s az otthonok egyharmadánál már befejeződött a munka. A 770 ezer panellakásból 140 ezer felújítása sürgető. Nyíregyházán 3000 lakás nyert központi támogatást a felújításhoz, ötszáz otthon munkálatai már elkészültek, ötszázé folyamatban van, 1.400 tulajdonossal az idén kötnek szerződést a pénz felhasználására, míg a fennmaradó hatszáznál az építkezés jövőre kezdődik.

Gerda István, a nyíregyházi Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az önkormányzati cég hét éve saját fejlesztéssel, a távfűtési rendszer korszerűsítésével segíti a panel felújítási programot. A 16 ezer távfűtött otthon közül eddig 11 ezer lakást érintett a modernizálás; az idén további 700-ban végeznek a hálózat részleges rekonstrukciójával.

A korszerűsítésre évente 80-90 millió forint saját forrást költenek, továbbá pályázat révén eddig mintegy 350 millió forint támogatást és kedvezményes kamatozású hitelt használtak fel. A fejlesztés mintegy 30 százalékos energia megtakarítást eredményez a panellakásban élőknek. Az idei fűtési szezon után például 130 millió forintot kapnak vissza a Nyírtávhő Kft.-től az érintett lakosok a takarékos üzemmód alapján.

Gerda István szólt arról is: a kedvezőtlen elhelyezkedésű lakások – például az átjárók felettek – tulajdonosai viszont a nagyobb hőigény miatt 30 millió forint befizetésre kényszerülnek a havi díjon felül. Csabai Lászlóné erre reagálva azt mondta: a kedvezőtlen fekvésű lakások tulajdonosainak indokolt lenne anyagi segítséget adni a fűtési díjhoz, amíg a panel felújítási program meg nem oldja a szigetelési gondot, ennek a lehetőségét egyébként keresik is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik