Belföld

A helyzet Irakban – a magyarok maradnak

Spanyolország után Honduras is bejelentette: kivonja csapatait Irakból. Közben szerda reggel hatalmas robbantások voltak az eddig viszonylag nyugodt iraki nagyvárosban, Bászrában.

Az első hírek szerint valószínűleg gépkocsiba rejtett pokolgépekkel hajtották végre a bászrai rendőrőrsök elleni szerda reggeli támadásokat, amelyekben megsemmisült két iskolabusz is, s közülük legalább az egyik tömve volt általános iskolás gyerekekkel.

Legalább ötven halott

A támadások a legfrissebb hírek, így a BBC szerint legalább 55 halottat és 200 sebesültet követeltek. Egy rendőrezredes szerint a halottak között van 10 kisiskolás is, akiknek a mikrobusza éppen a robbanás pillanatában haladt el az úton – írja az MTI.

A várost ellenőrző briteknek állítólag nincsenek veszteségeik, a halottak irakiak. A brit katonákat a feldühödött tömeg nem engedi a robbantások helyszínére, az emberek kövekkel hajigálják meg őket. Mindez azért is rossz hír a szövetségeseknek, mert a brit megszállási zónába tartozó Bászra eddig a viszonylag nyugodtabb területek közé számított Irakon belül.

Szaddám elítélésére készülnek

A merénylet szerda reggel történt. Ezzel a terroristák a CNN szerint talán arra reagáltak, hogy kedden felállították azt a bíróságot, amely a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein ügyében ítélkezik majd. A jelenlegi iraki vezetés által létrehozott bíróság Szaddámon kívül a korábbi Baath párt más vezetőinek sorsáról is dönt majd.

A bíróság elnöke Szalem Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus fejének unokaöccse lesz. A bíróság több bíróból áll majd, hozzájuk csatlakoznak az ügyészek az eljárás folyamán.

A magyarok maradnak, a spanyolok és a hondurasiak nem

Az elmúlt napokban egyébként aknavető-támadás érte azt az iraki Hillában található tábort, ahol a többnemzetiségű hadosztály tagjaként a magyar kontingens katonái is állomásoznak. Több ilyen akció is zajlott a környéken, ezek közül legalább egy érintette a magyarokat is. Személyi sérülés nem történt. Juhász Ferenc az eset kapcsán kedden úgy nyilatkozott: „az Irakban állomásozó nemzetközi erők táborát ért aknatámadás nem befolyásolja a magyar katonai szerepvállalást”. Kovács László külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott: a magyar kormány az év végéig nem kívánja hazahívni a magyar katonákat.

A csapatok esetleges kivonása azért is merülhetett fel – valószínűleg –, mert Spanyolország vasárnap bejelentette, hogy saját erőit kivonja Irakból, méghozzá a lehető leggyorsabban. A spanyol példát az Egyesült Államok erőteljesen bírálta, miután Washington szerint Madrid ezzel behódolt a terroristáknak. A nemzetközi koalíció az elmúlt napokban, órákban tovább gyengült: Honduras ugyanis szintén bejelentette, hogy a lehető leghamarabb kivonja csapatait az arab országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik