Belföld

Etikai okokból lemondott az USA Today főszerkesztője

Az Amerikai Lapkiadók Szövetsége felhívta a szerkesztőségek figyelmét, hogy alaposabban ellenőrizzék az újságírók munkáját, hogy ne nehezítsék a szakma életet morális kihágásaikkal. Mindezt aznap tette közzé Peter K. Bhatia a szövetség elnöke, mikor sajtóhamisítás miatt az USA Today főszerkesztője benyújtotta lemondását.

Karen Jurgensen, az USA Today főszerkesztője kedden váratlanul benyújtotta lemondását – számolt be a The New York Times című amerikai napilap. Az ügy hátterében a lap korábbi sztárriporterének, Jack Kelley-nek hamis tényekkel alátámasztott tudósításai állnak. Egy héttel ezelőtt ugyanis fény derült rá, hogy, hogyan siklottak át a szerkesztőség ellenőrzési mechanizmusán Jack Kelley hamis beszámolói.

Jurgensen lemondása egy napra esett az Amerikai Lapkiadók Szövetségének (American Society of Newspaper Editors) bejelentésével, miszerint meg kell ajadkályozni, hogy felelőtlen újságírók rontsák az iparág üzleti hitelét. A szövetség éves gyűlésén hangsúlyozták, eljött az idő, hogy minden újság felülvizsgálja etikai szabályait és még szigorúbban ellenőrizze forrásait és informátorait.

A Gannett médiabirodalomhoz tartozó USA Today új főszerkesztőjének kinevezéséig Jurgensen eddigi helyettese, Brian Gallagher tevékenykedik megbízott főszerkesztőként.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik