Belföld

Laoszban tenyészt halakat magyar halászati cég

Halivadék-nevelő telepet létesített Laoszban a rétimajori Aranyponty Halászati Rt., amely már az idén 2,5-3 millió előnevelt ponttyal és növényevő hallal látják el az ottani haltermelőket - tájékoztatta az MTI-t a társaság elnök-vezérigazgatója.

Lévai Ferenc elmondta: a laoszi főváros közelében, a Nam-Hum-i tározótónál kialakított, hat tóból álló, 10 hektáros ivadék-nevelő központot a társaság üzleti befektetéseként, az ottani kormány támogatásával hozta létre. Nem csak ivadékkal látja el onnan Laosz haltermelő farmereit, hanem szaktanácsadással, képzéssel és technológiával is segíti a munkájukat.

A 10 millió forint értékű beruházás eredményeként kialakított ivadék-nevelő bázison már felépítették a halkeltetőt, ahol mesterséges körülmények között “születnek meg”, s nevelkednek egy hónapos korukig a ponty- és növényevő ivadékok.

Az első keltetéshez szükséges ikrákat az Aranyponty Rt. szakemberei május első hetében Magyarországról szállítják Laoszba, a kikelt ivadékokat pedig egyhónapos korukban értékesítik. A laoszi klíma lehetővé teszi, hogy “két turnust” is kikeltessenek – tette hozzá a részvénytársaság vezetője. Lévai Ferenc tájékoztatott arról is, hogy máris tervezik a telep bővítését, újabb üzleti befektetésként jövőre további 50 hektárral bővítik az ivadéknevelőt. A fejlesztés eredményeként két éven belül évi 30-40 millió darabra tudják növelni az Aranyponty Rt. technológiájával Laoszban előállított halivadékok számát.

A laoszi befektetésre azért vállalkozott a társaság, mert az ázsiai országban, annak ellenére, hogy kedvelt eledel a hal, igen alacsony színvonalú a haltermelés. A folyókon, “ketreces” tartásban, illetve a kis farmergazdaságokban, korszerűtlen technológiával nevelik, tenyésztik a halakat – mondta el az elnök-vezérigazgató. A rétimajori halnevelő technológia iránt egyébként a perui haltermelők is érdeklődnek, s szeretnék, ha a laoszihoz hasonló ivadéknevelőt létesítene náluk is az Aranyponty Rt. – tette hozzá Lévai Ferenc.

Mint elmondta, a társaság szakemberei május végén utaznak Peruba, ahol elvégzik a szükséges felméréseket, s megteszik az ivadéknevelő központ létesítésére vonatkozó javaslataikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik