Belföld

London optimistább a magyar inflációt illetően

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW)a kedvező márciusi inflációs adatok nyomán visszafogta inflációs előrejelzését, azonban a fizetési mérleg és a költségvetés problémái miatt továbbra is csak óvatos jegybanki kamatlépéseket vár.

A Dresdner szerint mindazonáltal a cég 7,2 százalékos márciusi 12 havi jóslatánál fél százalékponttal alacsonyabb tényleges adat “erőteljes hatást gyakorol” a további előrejelzésekre. A DrKW a márciusi adat alapján az eddigi 7,0 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az idei év végi 12 havi magyarországi inflációra adott előrejelzését, és 6,0 százalékról 5,7 százalékra a 2005 végi jóslatot.

A Dresdner elemzői szerint a márciusi infláció erősíti az alacsonyabb kamatszint melletti érveket, jóllehet – annak ellenére, hogy a jegybank hivatalosan inflációkövető politikát folytat – az infláció csak az egyik a pénzügypolitikai döntésekhez figyelembe vett számos tényező közül.

A DrKW elemzése szerint a csalódást keltő fizetési mérleg-adatok “és a makacsul laza költségvetési politika” (a kamatcsökkentéssel) ellentétes irányba hat, ezért a bank az év végéig már csak 0,75 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár (ez 11,25 százalékos év végi kamatszintet jelentene).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik