Belföld

Felújítják a világörökséghez tartozó Hollókő védett házait

Felújítják a világörökséghez tartozó Nógrád megyei Hollókő ófalu védett épületeit a nyár végén.

A 290 millió forintos fejlesztéshez 261 milliós Phare-forrást nyert az önerőt biztosító Hollókő és Nógrád megye önkormányzata. Az ófalu megszépítése mellett bővítik a szálláshelyeket és parkolási lehetőségeket is.

A világörökség részét adó Hollókőn átlagosan hat órát töltenek a turisták, a tartózkodási időt szeretnék emelni a vendégszállások mennyiségének és színvonalának emelésével – tette hozzá.

A Nógrád megyei falu Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes építészeti stílust tükröző települése, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 58 védett épületet magába foglaló, a XVII. századi építészet remekműveit őrző falurezervátum.


Felújítják a világörökséghez tartozó Hollókő védett házait 1


A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházakat foglal magában, melyek homlokfalát az utca és az udvar felől is áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok (“hambitusok”) szegélyezik.

A falu lakói – 70 százalékuk nyugdíjas, az átlagéletkor 50 év felett van – a hollókői hagyományok túlnyomó részét ma is gyakorolják. Ünnepi alkalmakkor (melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata) ismét felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket. Hollókő 1987-ben lett a világörökség része.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik