Belföld

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Európai Unió kapujában – nemzetközi konferencia a Parlamentben

Az Uniós csatlakozás előtt néhány nappal, Az Európai Unió kapujában: perspektívák és elvárások címmel az EUKK, a Budapest Klub, a HECSA és az ISES nemzetközi konferenciát szervez április 16-18. között a Parlamentben.

Vitányi Iván, a konferencia szervező bizottságának elnöke elmondta, a tanácskozás célja, hogy a keleti bővítés történelmi pillanatában átfogó képet Magyarország és a csatlakozó országok felkészültségéről, a velük szemben támasztott elvárásokról, és a jövő Európájának dilemmáiról. Különös hangsúlyt kap az a kérdés, hogy Magyarország és Közép-Európa mit kínál az Európai Uniónak a tudománya, a kultúra és a gazdaság területén, illetve hogy miként alakul a csatlakozók köréből kimaradt szomszédaink jövője.

A konferencia előadói nemzetközileg ismert társadalomkutatók, politikusok, diplomaták, újságírók, írók és művészek. A résztvevők egyetemisták, értelmiségiek, civil szervezetek, önkormányzatok széles körét képviselik.

A megnyitó előadást Medgyessy Péter miniszterelnök tartja, a konferencia Vizi E. Szilveszter zárszavával fejeződik be.

A kulturális szekció témája a magyar kultúra szerepe Európában, és az európai kultúra szerepe Magyarországon. Nem üres poggyásszal érkezünk, évszázadok óta teljes jogú részei vagyunk az európai kultúrának, sokat tanultunk más nemzetektől, de adtunk is. Most új helyzet elé kerülünk, közelebb egymáshoz, mint bármikor azelőtt, közösen kell alakítanunk a magunk nemzeti kultúráját és az új Európáét. A szekció résztvevői, az egyes művészeti és tudományos ágazatok neves képviselői, ebből a szempontból vizsgálják a múlt eredményeit és a jövő esélyeit.

A konferencia gazdasági szekciójában az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó vitatémában az előadók arra a kérdésre igyekeznek válaszolni, hogy milyen gyorsan lépjenek be a most csatlakozó országok az euro-zónába. Várhatóan szóba kerülnek a kérdés kapcsán a csatlakozás nyilvánvaló előnyei: a árfolyam stabilitás, az infláció alacsony szinten tartásának lehetősége, és az uniós szintre emelkedő monetáris politika kiszámíthatósága. kapcsolódik mindehhez az Unió kohéziós politikája és az új tagországok számára elsőrangú fontosságú konvergencia kérdése, vagyis az, hogy az új tagok hány év alatt és milyen uniós támogatások igénybevételével utól érhetik az EU tagországainak jelenlegi fejlettségi színvonalát. Elsősorban az Unió kibővítésének következő körére várakozó országok számára fontos az integrációérettség kérdése, amelyről több hazai és külföldi előadótól is elhangzik előadás.

A társadalom és intézményei című szekcióban szó lesz a magyar társadalom értékeinek és magatartásának alakulásáról, Közép-Európa beilleszkedési esélyeiről az európai sokféleségbe, valamint arról, hogy Magyarország keleti és déli szomszédaival kialakítandó, csatlakozást követően alakuló viszonya és együttműködése meghatározó tényezője lesz az EU jövőjének, ami új szereplehetőségeket kínál hazánk számára. A 25-ök Európája nem csak a tradicionális együttműködési és gondolkodási formák számára jelent kihívást, de a sokféleség mélyebb megértését is megköveteli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik