Belföld

Együttműködési tárgyalásokat kezdett az SAP, a SUN és az econet.hu

Együttműködési tárgyalások kezdődtek a postai sárga csekket a jövőben kiváltó elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer létrehozását célzó konzorcium és az econet.hu között - közölte az informatikai társaság szerdán az MTI-vel.

A Sun Microsystems Kft., az SAP Magyarország Kft. és a Kventa Kft. 2004. március 23-án írt alá konzorciális szerződést az elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer (Electronic Bill Presentment and Payment – EBPP) magyarországi technikai megvalósítására. A konzorcium – megalakulását immáron hivatalosan is bejelentve – kezdte meg az együttműködési tárgyalásokat az econet.hu Informatikai Rt.-vel.

Az econet.hu április 8-án jelentette be, hogy megalapította az EBPP.hu Rt.-t 30 millió forint alaptőkével. Az új cég feladata az elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer magyarországi létrehozatala és működtetése. Az econet.hu közleménye szerint nemzetközileg már bevezetett megoldás magyarországi honosításáról van szó. A piaci igények felmérése megtörtént, a konzorcium már a konkrét megvalósításról folytatja az econettel a tárgyalásokat – áll a közleményben.

Az EBPP megoldások elsősorban a közüzemi szolgáltatások, valamint a havonta – ma még leginkább postai csekken befizetett – szolgáltatások elektronikus fizetését teszik lehetővé. A rendszer bevezetését követően képessé teszi a magyarországi közszolgáltatókat elektronikus számlakibocsátásra, a fogyasztókat pedig e számlák elektronikus befizetésére. A rendszer segítségével a szolgáltatókat jelenleg terhelő – például nyomdai, postai – költségek jelentős mértékben csökkenthetők, a fogyasztóknál pedig teljesen megszüntethetők – olvasható az econet közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik