Belföld

Bush nem adja fel – nincs polgárháború

George W. Bush keddi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a terrorizmus legyőzése nemcsak Amerika biztonsága szempontjából fontos. Elmondta, Irakban jelenleg nincs polgárháború.

George Bush amerikai elnök szerint Amerika nem hátrálhat meg Irakban, mivel a küldetés kudarcának beláthatatlan következményei lennének. Az elnök kedd esti sajtóértekezletén leszögezte, hogy az erőszak és terror felszámolása Irakban alapvető fontosságú ahhoz, hogy az erőszakra és a terrorizmusra másutt is vereséget mérhessenek, és alapvető fontosságú az amerikai nép biztonsága szempontjából is. Mint mondta, Irakban most a civilizált világ akaratát teszik próbára a civilizált világ ellenségei, és ebben a szembenállásban nem szabad megingani.

A szabad Irak, az elnök szavai szerint történelmi lehetőség a világ megváltoztatására, s példát mutatna a reform erőinek az egész közel-keleti térségben. A kudarcot viszont Amerika valamennyi ellensége ünnepelné, gyengeségét, hanyatlását hirdetné s gyilkosok új nemzedékét toborozná.

Bush elnök kérdésre válaszolva úgy ítélte meg, hogy félrevezető az iraki helyzetet az egykori vietnamihoz hasonlítani, és hamis (amerikai vereséget sugalló) üzenetet közvetít az amerikai katonáknak és az ellenségnek egyaránt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik