Belföld

Tíz százalékkal több vendégéjszaka az első két hónapban

Január-februárban a kereskedelmi szálláshelyek 5 százalékkal több vendéget és 8 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A szállodák átlagosan 31 százalékos szoba-kihasználtsággal működtek január-februárban, a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj-bevétele 17 százalékkal nőtt egy év alatt. Tavaly január-februárban a szálláshelyeken 459 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ugyanannyit, mint egy évvel korábban.

Az idén január-februárban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 225 ezer külföldi vendég 671 ezer vendégéjszakát töltött el. A külföldi vendégek száma 10, az éjszakák száma 14 százalékkal nőtt a tavalyi év első két hónapjához képest.

A külföldi vendégforgalom – a vendégéjszakák számát tekintve – a turistaszállók és az üdülőházak kivételével minden szállástípusban megélénkült. Az Európai Unió országaiból 12 százalékkal érkezett több vendég, akik 16 százalékkal több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 január-februárban. Az első két hónapban a szálláshelyek 309 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 728 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

A belföldi vendégszám 2 százalékkal, az éjszakák száma 3 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A belföldi vendégforgalom a szállodákban 8 százalékkal nőtt, a panziókban az előző évihez hasonlóan alakult, a turista- és ifjúsági szállókban, valamint az üdülőházakban 18-24 százalékos visszaesést regisztráltak.

A szállodák átlagosan 31 százalékos szobakihasználtsággal működtek 2004. január-februárban, ami 3 százalékponttal magasabb a 2003 azonos időszakában mért értéknél.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összességében 17,9 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 15 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. Ezen belül a szállásdíj-bevétel 17, a vendéglátás és az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 14 százalékkal nőtt.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágazat együttes fogyasztóiár-indexe az év első két hónapjában 111 százalék volt.

Az idén január-februárban 4,2 millió külföldi határátlépést jelentett a határőrség. A magyar állampolgárok közel 2 millió alkalommal lépték át az ország határait.

A KSH az utazási irodák adatai alapján közölte a tavalyi, szervezett utazásokra való adatokat is. Eszerint 2003-ban utazási irodák szervezésében 541 ezer külföldi vendég érkezett Magyarországra, 7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Utazási irodával 674 ezer magyar állampolgár utazott külföldre, 12 százalékkal több, mint 2002-ben. A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez képest növekedett: 2003-ban 650 ezren utaztak külföldre turistaként, 13 százalékkal többen, mint 2002-ben. A külföldön eltöltött éjszakák száma 2003-ban 4.341 ezer volt, a növekedés 12 százalék az előző évihez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik